info@boji.nl

Android TV Box aansluiten

Wil jij weten hoe je een Android TV Box kunt en moet aansluiten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je een Android TV Box moet aansluiten, waar je rekening mee moet houden en wat belangrijk is om te weten. Om een Android TV Box aan te sluiten heb je in ieder geval een aantal producten nodig, moet je een aantal stappen doorlopen en nog meer. Wij leggen het je hier graag uit.

Wat heb ik nodig voor het aansluiten van een Android TV Box?

Je hebt nodig:

 • Een High Speed HDMI kabel
 • Een stabiele internetconnectie (wifi of bekabeld)
 • Een Android TV Box
 • Een stroomadapter dat geschikt is voor de Android TV Bo
 • Een televisie of beamer 

Wat is de eerste stap voor het aansluiten van een Android TV Box?

Uiteraard het openen van de doos. Maar wat er daarna gebeurt is natuurlijk het belangrijkst. Sommige ‘handleidingen’ die meegestuurd worden in de verpakking van de boxen, zijn niet altijd even duidelijk. Gelukkig is het installeren en aansluiten van een Android TV Box niet zo moeilijk. Al helemaal niet wanneer je deze stappen doorloopt.

Allereerst moeten we ervoor zorgen dat de Android TV Box is aangesloten op het stroomnetwerk. Voorzie de tv box van elektriciteit door de meegeleverde adapter, aan te sluiten in een stopcontact. Bekijk daarna de aansluitingen op de Android TV Box. Wij raden aan om gebruik te maken van de HDMI aansluiting en het te verbinden met een HDMI kabel. Bijna alle boxen hebben een HDMI aansluiting.

Een aangesloten Android TV Box.

Stap twee: stabiel internet voor het streamen van Netflix, YouTube en andere apps

Wanneer de mediaspeler is aangesloten op de televisie en voorzien is van elektriciteit – is het tijd om de tv box op te starten. De meeste Android TV Boxen hebben een meegeleverde afstandsbediening. Zorg ervoor dat er batterijen in de afstandsbediening zitten. De meeste afstandsbedieningen hebben AAA-batterijen nodig. Heb je een draadloze afstandsbediening via ons besteld? Dan kun je de USB-connector aansluiten op de Android TV Box. Plug de connector in een USB 2.0 of USB 3.0 poort en zorg ervoor dat de draadloze afstandsbediening voldoende is opgeladen en aan staat.

Selecteer het juiste HDMI kanaal op de televisie en wacht totdat het opstartscherm van de Android TV Box, zichtbaar is. Wanneer je het scherm ziet, is het tijd om een aantal instellingen bij langs te gaan. Kies voor een manier om de Android TV Box te verbinden met het internet.

Doorgaans heb je de mogelijkheid om de Android TV Box te verbinden met het internet door middel van wifi, of door middel van een ethernetkabel. Een internetverbinding via de kabel, is aanzienlijk sneller. Echter heeft internet via de wifi zeker zijn voordelen op het gebied van gebruikersgemak. Dus kies hetgeen wat het beste voor jou werkt, of het beste bij jou past. Verbind de Android TV Box met het wifinetwerk, of sluit een ethernetkabel aan. Wanneer je graag content in hoge resolutie wenst te bekijken, dan raden wij aan om de tv box aan te sluiten met een ethernetkabel. Netflix heeft bijvoorbeeld aanbevolen snelheden van de internetverbinding.

Adviessnelheden voor een Android TV Box
Stap 1: Zorg ervoor dat jouw Wifi is ingeschakeld
Stap 2: Scan naar beschikbare netwerken.
 • 0,5 megabit per seconde – Minimale vereiste snelheid van breedbandverbinding
 • 1,5 megabit per seconde – Geadviseerde snelheid van breedbandverbinding
 • 3,0 megabit per seconde – Geadviseerde snelheid voor SD-kwaliteit (lager dan 1080P)
 • 5,0 megabit per seconde – Geadviseerde snelheid voor HD-kwaliteit (1080P) 
 • 25 megabit per seconde – Geadviseerde snelheid voor UHD-kwaliteit (4K)

Test dus voor alle zekerheid de internetsnelheid op jouw Android TV Box. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar wij raden aan om gebruik te maken van de applicatie: Internet Speed Test-FiberTest for Android Smart TV. De applicatie meet jouw huidige internetsnelheid en geeft ook per direct aan wat voor content je kunt streamen met de aangegeven snelheid. Een aanrader dus.

Stap 3: Download een speed tester.
Stap 4: Test jouw internetsnelheid.

Stap drie: Log in op jouw Google Account

Om gebruik te kunnen maken van de diensten die een Android TV Box te bieden heeft, heb je een Google Account nodig. Zonder zo’n account is het niet mogelijk om applicaties te downloaden uit de Google Play Store en zul je geen updates krijgen voor de firmware op de Android TV Box. Je kunt hetzelfde account gebruiken, dat je gebruikt op een Android smartphone, wearable, of TV. Of hetzelfde account dat je gebruikt voor Gmail of YouTube. Heb je nog geen Google Account? Maak er dan hier eentje aan.

Wanneer de TV Box is aangesloten op het internet, is het dus tijd om in te loggen op jouw Google Account. Waarom? Omdat er dan automatisch wordt gekeken naar de applicaties die je hebt gedownload op jouw andere Android-apparaten. De beschikbare data wordt dan gesynchroniseerd. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om niet dezelfde Google Account te gebruiken, maar eentje speciaal aan te maken voor de Android TV Box.

Stap 5: Log in met jouw account.
Stap 6: Voeg een account toe.

Stap vier: Controleer of er updates zijn voor de Android TV Box

We willen er zeker van zijn dat de nieuwe Android TV Box, ook gebruikmaakt van de meest recent firmware. Momenteel is Android 9.0 (Pie) de meest voorkomende firmware voor Android televisies en Android TV Boxen. Google heeft wel in december 2019 vermeld dat Android 10 er ook officieel aankomt voor Android TV Boxen en televisies. Voorlopig moeten we hier nog even op wachten.

 

 1. Kijk op de homescherm van de Android TV Box of er een applicatie is dat ‘System Update’ heet.
 2.  Installeer de update als je klikt op ‘System Update’. Zie deze applicatie niet staan? Of een andere applicatie met een vergelijkbare naam? Ga dan naar stap 3.
 3. Ga naar Instellingen > Over Systeemupdate.
 4. Bekijk of er beschikbare update is en stel deze in.
 5. Zorg ervoor dat de tv box verbinding blijft houden met het internet en laat de update zijn werk doen.
 6. Herhaal stap 3 tot en met 5 totdat er geen beschikbare updates meer zijn.

Stap 7: Bekijk of er updates zijn.
Stap 8: Bekijk of er updates zijn.
Stap 9: Laat de box scannen of er updates zijn.
Stap 10:Of alles is up-to-date, of je kunt een update selecteren.

Stap vijf (optioneel): Download applicaties uit de Google Play Store of Aptoide

Wanneer je de tv box hebt aangesloten op het internet en de mediaspeler is voorzien van de meest recente update, is het tijd om applicaties te downloaden. Dit kun je met een Android TV Box doen op verschillende manieren. De meest gebruikelijke en voorkomende manier is: het downloaden van applicaties via de Google Play Store.

Afhankelijk van wat voor Android TV Box je hebt en wat voor Android firmware je hebt, zijn er bepaalde beperkingen voor het downloaden van apps. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om Disney+ of Netflix te downloaden. Dit verschilt heel er per tv box. Wanneer je bent ingelogd op jouw Google Account, kun je gebruikmaken van de Google Play Store en alle applicaties downloaden die je op het scherm ziet staan.

Stap 11: Bezoek de Google Play Store.
Stap 12: Selecteer een app die je wilt downloaden.

Naast de Google Play Store heb je ook de mogelijkheid om via andere manieren applicaties te downloaden. Eén van de meest populaire manieren om apps te downloaden via een andere manier, is het gebruiken van Aptoide.

Net als de Google Play Store, is Aptoide een marktplaats voor applicaties. Ontwikkelaars en bedrijven kunnen hierop een app uitbrengen en eindgebruikers kunnen vervolgens de applicatie downloaden om het zelf te gebruiken. Om Aptoide te kunnen downloaden, zul je eerst een paar instellingen moeten wijzigen op jouw Android TV Box.

 1. Ga naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren
 2. Ga naar Beveiliging en beperkingen > Onbekende bronnen > Onbekende bronnen toestaan.
 3. Selecteer de optie om onbekende applicaties te installeren.
 4. Klik op deze link om Aptoide te downloaden op de TV Box.
 5. Accepteer de voorwaarden. Installeer vervolgens de applicatie.
Stap 13: Ga naar apparaatvoorkeuren.
Stap 14: Accepteer onbekende bronnen.
Stap 15: Download Aptoide.
Stap 16: Installeer Aptoide.

Boji.nl
Logo
Enable registration in settings - general