Een Virtual Private Network (VPN) zorgt te allen tijden voor een beveiligde internetverbinding. Wanneer jij tijdens het internetten gebruik maakt van een VPN, worden al jouw handelingen die je doet op het internet versleuteld in een soort virtuele tunnel. Het is een makkelijke en efficiënte manier om je veiligheid op het internet te waarborgen. Het wordt daarnaast ook gebruikt om hackers buiten de deur te houden en om toegang te krijgen tot films en series waar je normaal geen toegang tot hebt.
Hoe werkt een VPN?
Om een website te bezoeken wissel je met jouw smartphone, computer of tablet informatie uit met het internet. Je browser stuurt hiervoor gegevens via de internetprovider naar de desbetreffende website. Wanneer je dit verzoek hebt ingediend stuur de website de door jou opgevraagde informatie terug waardoor de webpagina op jouw beeldscherm verschijnt. Tijdens de uitwisseling van deze gegevens is jouw verbinding vaak niet versleuteld waardoor jouw gegevens door mensen met een kwade bedoeling makkelijk te achterhalen zijn.
Ook is je IP-adres openbaar. Dit is een soort online postcode dat aangeeft waar jij je bevindt en wie je bent. Met een VPN gaat dit anders. Als je een VPN gebruikt versleuteld deze software al jouw data. Deze versleutelde data gaat via een virtuele tunnel en jouw internetprovider naar de VPN server. Deze server verstuurt daarna de informatie geanonimiseerd door, voorzien van een ander IP-adres. Doormiddel van deze VPN verbinding zorg jij er dus voor dat jouw privacy wordt beschermd en niemand kan meekijken met hetgeen wat jij allemaal online doet. Met een VPN blijf je dus altijd anoniem. Internetten wordt een stuk veiliger omdat hackers, internetproviders of andere instanties niet meer zomaar bij jouw gegevens kunnen.
Waarom gebruiken mensen een VPN?
Simpelweg kan gesteld worden dat mensen een VPN gebruiken om meer vrijheid, privacy en veiligheid te realiseren in de online wereld. Door de sterke encryptie-protocollen van de VPN servers plus een beveiligde en versleutelde verbinding kan je anoniem alle online content bereiken. Ook kan het jouw IP-adres veranderen zodat geen enkel spoor naar jou kan herleiden. Daarnaast kan je op deze manier gebruik maken van diensten zoals het Amerikaanse Netflix aanbod die normaal niet beschikbaar is in Nederland.
De meeste internationale videodiensten zoals Netflix en VEVO zijn namelijk regio gebonden. Dit betekent dat Netflix in Nederland een ander aanbod heeft dan in Amerika. Om deze locatie gebonden blokkades te omzeilen is het mogelijk om gebruik te maken van een VPN. Je verbindt via deze VPN dan met een server in Amerika waardoor het Amerikaanse Netflix wel toegankelijk wordt.
Het nadeel van een VPN internetverbinding
In principe raden we iedereen aan een VPN te gebruiken omdat dit simpelweg een stuk veiliger is. Toch kan het zijn dat sommige VPN verbindingen een negatief effect hebben op de snelheid van het internet. Een VPN verbinding gaat immers via een omweg langs de VPN server om de data te versleutelen. Het neemt niet weg dat alle VPN aanbieders er alles aan doen om jouw verbinding zo snel mogelijk te houden maar het kan zijn dat dat er inderdaad wat snelheid verloren gaat. In de praktijk merk je hier niet veel van en kan je je afvragen of dit kleine nadeel op kan tegen alle voordelen die je krijgt met een VPN.
Is VPN wel legaal?
Daar kunnen we kort over zijn. Het hebben van een VPN is volkomen legaal en het wordt juist aangemoedigd om een VPN te gebruiken. Natuurlijk is het ook voor criminelen een voordeel omdat ook hun illegale activiteiten online niet te volgen zijn. Maar dat maakt het niet opeens illegaal. Zelfs veel grote bedrijven beschermen hun bedrijf door gebruik te maken van een VPN om hackers buiten de deur te houden.
Kortom, in veel landen is het gebruik van een VPN legaal. Het uitvoeren van illegale activiteiten is doormiddel van een VPN is wél illegaal. Gebruik je de VPN voor je eigen veiligheid en voor legale ‘normale activiteiten’ zoals gamen dan is er niks aan de hand. Het illegaal downloaden van films en series is logischerwijs niet toegestaan.
Welke VPN aanbieder moet ik kiezen?
Er zijn tientallen VPN aanbieders en we snappen dat het lastig is om een keuze te maken hierin. Daar willen we je graag bij helpen. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je op kan letten bij het maken van je keuze. Denk natuurlijk aan de prijs maar ook zeker aan de privacy voorwaarden en het aantal VPN servers van een bepaalde aanbieder. We hebben de beste 5 VPN aanbieders van dit moment voor je op een rijtje gezet.
Express VPN
Deze aanbieder komt vrijwel overal als eerste uit de test en dat is niet voor niets. ExpressVPN staat bekend om haar snelheid, veiligheid, gebruiksgemak en het aantal servers. Deze partij is in 2009 opgericht en inmiddels wereldwijd een van de grootste spelers op deze markt. Met ExpressVPN is het mogelijk de Amerikaanse Netflix te bereiken. Daarnaast is er een 30 dagen geld-terug garantie, waardoor je niet gelijk ergens aan vast zit. Tot slot is ExpressVPN nog nooit betrokken geweest bij datalekken of andere incidenten. Wanneer je gebruik wilt maken van ExpressVPN moet je wel diep in de buidel tasten want dit is een behoorlijk prijzige aanbieder vergeleken met de andere aanbieders.
NordVPN
Vrijwel de meest bekende VPN aanbieder in Nederland is NordVPN. We worden dagelijks aan deze partij herinnerd door talloze reclamespotjes op TV of Youtube. De kwaliteit is echter gewoon als uitstekend te bestempelen. Deze aanbieder is sinds 2008 actief en dat is te merken aan de kwaliteit. Er is namelijk niets aan te merken op de snelheid of veiligheid van deze VPN. Ook met NordVPN werkt de Amerikaanse Netflix goed en daarnaast houdt NordVPN geen logs bij. Het nadeel is dat NordVPN software niet beschikbaar is in het Nederlands.
SurfShark
Een redelijk nieuwe speler is Surfshark. Surfshark kwam in 2018 op de markt en heeft zich in korte tijd ontpopt tot een zeer populaire VPN aanbieder. Surfshark is namelijk erg goedkoop vergeleken met andere aanbieders in deze kwaliteitsklasse. Met het ‘no-log’ beleid geven ze veel om de privacy van de gebruikers. Surfshark is makkelijk te installeren en is daarnaast te gebruiken op oneindig aantal apparaten! Ook heeft Surfshark een AdBlocker optie, wat bij veel gebruikers als een groot pluspunt wordt gezien. Helaas is ook Surfshark niet in het Nederlands beschikbaar en het snelheidsverschil tussen de servers kan soms groot zijn. Toch kan deze aanbieder niet ontbreken in deze lijst.
Zijn er gratis VPN aanbieders?
Er zijn talloze VPN aanbieders die hun diensten gratis aanbieden. De meest bekende aanbieders bieden vaak ook een gratis versie aan die een aantal beperkingen hebben. Het kan ook zijn dat deze partijen een gratis proefperiode aanbieden die wel het hele pakket aanbieden. Het verschil in betaalde en onbetaalde VPN aanbieders zit hem vooral in de data die verstuurt kan worden via de VPN server. Ook kan het zijn dat er een snelheidslimiet zit op de gratis versie. Bepaal voor jezelf daarom goed waar jij een VPN voor gaat gebruiken. Hieronder een lijstje met de beste gratis VPN aanbieders.