Wat is een Google gecertificeerde Android TV Box?


Er zijn verschillende soorten Android TV Boxen op de markt en de meeste van deze boxen hebben geen officiële Google certificering. Misschien komt dit als een verrassing voor je, of misschien wist je het al. Het is ook mogelijk, dat jij überhaupt niet wist dat er een verschil was tussen Android TV Boxen wanneer het neerkomt op Google certificeringen. Hoe dan ook: wij leggen je vandaag graag uit wat een Google certificeerde Android TV Box is, wat je ermee kunt, in hoeverre het verschilt met andere boxen en wat de voordelen zijn.
Laten we beginnen met het omschrijven van een Android TV Box dat beschikt over een Google licentie en daarmee gecertificeerd is door Google. Google is eigenaar van het besturingssysteem Android. Het besturingssysteem van Android is open source. Dit betekent dat praktisch gezien iedereen gebruik mag maken van de informatie en broncode dat Android beschikbaar stelt, om vervolgens met die informatie en broncode een variant op het besturingssysteem van Android te ontwikkelen. Android kiest hier doelbewust voor, zodat ontwikkelaars vanuit de hele wereld kunnen bijdragen aan innovatie en vooruitgang binnen de Android gemeenschap.

In 2015 besloot Google, om Android over te nemen voor een bedrag van 50 miljoen dollar. Het besturingssysteem Android bleef bestaan, maar achter de schermen veranderde het een en ander. Uiteindelijk bracht Google, in 2014, Android TV op de markt uit. Dit nadat Google TV in 2010 faliekant faalde. Het gebruikersgemak van dat besturingssysteem was in die tijd ongekend en is dat vandaag de dag nog steeds. Het voelt natuurlijk om te navigeren tussen applicaties, de interface ziet er modern en strak uit en je kunt ook nog eens makkelijker dan ooit, gebruik maken van spraakbesturing met behulp van de Google Assistant.
Televisies beschikken dus ook over dit besturingssysteem, maar tegenwoordig dus ook mediaspelers. Deze mediaspelers worden doorgaans ‘Android TV Boxen’ genoemd. Ze beschikken namelijk over het besturingssysteem Android TV. Er zijn dus maar een paar unieke apparaten die beschikken over een Google certificering om een gebruik te mogen maken van het besturingssysteem Android TV.

Waar komt de verwarring vandaan met andere Android TV Boxen?
Nu zijn er toch heel veel andere mediaspelers op de markt die worden verkocht als ‘Android TV Boxen’. Technisch gezien klopt de terminologie. Het zijn immers TV boxen die beschikken over een Android besturingssysteem. Echter beschikken deze boxen niet over het besturingssysteem Android TV. Hopelijk wordt het niet te verwarrend.. Deze Android TV Boxen, beschikken eigenlijk over hetzelfde opensource besturingssysteem, dat ontwikkeld is voor smartphones en tablets.
Het is alsof je een tablet of telefoon met hele goede en sterke specificaties, direct gekoppeld heeft aan jouw televisie. Dit houdt in dat deze Android TV Boxen beschikken over de volledige Google Play Store. Alle apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store van een Android smartphone of tablet, zijn ook te vinden in de Google Play Store van de Android TV Box.

Nu lijkt dit in eerste instantie ideaal. Je hebt in potentie de beschikking over 2,714,499 apps, maar al deze apps zijn bij lange na niet geschikt om te gebruiken op een Android TV Box. Ze zijn er namelijk voor gemaakt om gebruikt te worden via een smartphone of tablet. Het gebruiken van een muis is vaak een vereiste om te navigeren door de apps, die eigenlijk bedoeld zijn voor het gebruik op een smartphone of tablet.
De Play Store van Android TV Boxen met Android TV, hebben een stuk minder applicaties beschikbaar om te downloaden. Deze applicaties zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruiken op de televisie. Dus de interface en het gebruikersgemak werkt een stuk makkelijker op een Android TV Box met Android TV.

Wat zijn de voordelen van Android TV Boxen met een Google certificaat?
Nu vinden wij niet per se dat Android TV Boxen met een Google certificering, beter zijn dan Android TV Boxen zonder een Google certificering. Het ligt er maar net aan wat je wilt doen met een Android TV Box. Daarom zullen wij zowel de voordelen van de Android TV Boxen met Google certificering benoemen, als de voordelen van de boxen zonder certificering. Enkele belangrijke voordelen van Android TV Boxen met een officiële Google licentie zijn:
- Disney+, Amazon en YouTube in 4K HDR
- Netflix vaak in 4K HDR (m.u.v. sommige boxen)
- Officiële Android TV
- Overzichtelijke interface
- Navigeert gemakkelijker
- Apps in de Playstore zijn speciaal ontwikkeld voor de TV
- Vaak ingebouwde Chromecast
Vaak hebben dit soort Android TV Boxen de benodigde licenties om de meest hoog mogelijke resoluties van streamingsdiensten aan te bieden. Vooral Netflix staat erom bekend dat zij niet zomaar licenties verstrekken aan externe partijen. Bij veel Android TV Boxen zie je daarom Netflix in een maximale resolutie van 540p of kun je Netflix helemaal niet downloaden in de Playstore.
Licenties voor Disney+ en Amazon Prime worden ook niet altijd zomaar verstrekt. Je hebt vaak een officiële Android TV Box nodig wil je gebruik kunnen maken van deze streamingsdiensten met de hoogst mogelijke resolutie. Daarnaast is het interface heel overzichtelijk, navigeert het gemakkelijk, de apps die je downloadt zijn speciaal ontwikkeld voor de TV en tot slot hebben veel van dit soort boxen een ingebouwde officiële Google Chromecast. Enkele voorbeelden voor Android TV Boxen met een Google certificering zijn:
- Ematic Pro X
- Mecool KM1
- Mecool KM9
- Mecool KM2 Classic
- Mecool KM6
- Mecool KM3
- Xiaomi Mi Box S
- Nvidia SHIELD
- Dynalink Box

Wat zijn de voordelen van Android TV Boxen zonder een Google certificering?
Zijn er überhaupt voordelen te verzinnen voor deze TV Boxen? Wij vinden van wel. Wij snappen dat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om media af te spelen en media te downloaden. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld de Android TV Box in combinatie met een USB-stick of een harde schijf waar films op staan, om vervolgens af te spelen op de televisie. Hiervoor heb je natuurlijk geen Android TV Box nodig, die beschikt over licenties van streamingsdiensten. De voordelen van dit soort TV Boxen zijn volgens on:
- Goedkoper
- Meer opslagruimte
- Meer werkgeheugen
- De volledige Play Store beschikbaar
- Krachtigere processors vaak
- Je betaalt indirect niet voor de licenties

Wat zijn de nadelen van Android TV Boxen met Android TV als besturingssysteem?
Zoals een wijze man ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ geldt dit ook voor Android TV Boxen met een Android TV besturingssysteem als Android TV Boxen met het normale Android besturingssysteem. Zo staat Android TV nog relatief in zijn kinderschoenen. Het is in 2014 voor het eerst op de markt gebracht door Google. De support voor bepaalde applicaties in de Store laat soms te wensen over.
Daarnaast krijgt Android TV niet altijd even frequent updates. Soms is er ook een Android TV update beschikbaar, momenteel is Android 10 de meest recente update voor Android TV. Echter is de ene fabrikant sneller en makkelijker in het voorzien van deze update in vergelijking met andere fabrikanten. NVIDIA staat er bekend om dat zij hun klanten snel voorzien van nieuwe updates, wanneer deze beschikbaar zijn. Klanten die het moeten doen met een Mi Box S van Xiaomi, moeten het nog steeds doen met een Android 9 versie.
Wat zijn de nadelen van Android TV Boxen met een reguliere Android besturingssysteem?
Android TV Boxen met het reguliere besturingssysteem hebben vaak te maken inconsistentie op het gebied van ondersteuning vanuit de fabrikanten. De meeste Android TV Boxen met het reguliere Android besturingssysteem worden gemaakt door Chinese fabrikanten, die weinig waarde hechten aan aftersales en klantenservice nadat de aankoop is voltooid. Met andere woorden: mocht je een probleem hebben met de TV Box, dan moet je het zelf zien op te lossen.
Daarnaast is de interface niet altijd even gebruikersvriendelijk om te navigeren. Dit geldt niet alleen voor de interface, maar ook tijdens het gebruiken van alle apps die je kunt downloaden op de TV Box. De meeste apps die je kunt downloaden – zijn namelijk niet geschikt om te gebruiken op de TV.