Wil jij álles weten over de Android TV Box? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zullen in deze gids alles wat je moet weten over Android TV Boxen – behandelen en uitleggen. Wat is nou een Android TV Box? Wat zijn de beste Android TV Boxen die wij verkopen? Waar kun je deze Android TV Boxen voor gebruiken? Wat is nou het verschil tussen een Google Chromecast™ en een Android TV Box? Wat zijn de verschillen tussen Android TV Boxen met een Google licentie en boxen zonder een Google licentie? Je krijgt een antwoord op al deze vragen en nog veel meer. Wees gewaarschuwd: het is een lange gids.
De meesten van jullie zullen wel bekend zijn met Android TV Boxen. Of in ieder geval een idee hebben van wat je ermee kunt doen. In beide gevallen hopen wij toch voldoende informatie te kunnen voorzien.
Wat is een Android TV Box?
Een Android TV Box is een kleine mediaspeler dat je verbindt met jouw televisie om films, series en andere content te bekijken en te streamen. Daarnaast kun je ook games downloaden en spelen op jouw Android TV Box. Deze kleine boxen hebben de mogelijkheid om jouw (standaard) televisie om te toveren tot een Smart TV. In essentie lijken deze boxen heel erg op de Google Chromecast™. Je kunt namelijk ook via de Chromecast™ content streamen en bekijken. Vaak kent men al de Google Chromecast™, maar is het minder bekend met de Android TV Box. Later zullen wij behandelen wat de voornaamste verschillen zijn tussen een Android TV Box en de Google Chromecast™.
Dus in wezen is een Android TV Box niets meer dan een mediaplayer dat je aansluit op de televisie of op een ander beeldscherm. Het ideale is dat je gedownloade films en series kunt afspelen op jouw TV – vanaf de Android TV Box. Voorheen werden mediaspelers in combinatie met een NAS-systeem. NAS is een afkorting dat staat voor Network Attached Storage. Het zet één of meerdere harde schijven om in een draadloze netwerkopslag. Veel mensen hebben in het verleden (en tot op de dag van vandaag) veelvuldig gebruik gemaakt van deze opslagtechniek in combinatie met een mediaspeler. Dan gebruikten zij de NAS als opslagruimte voor films en series – en werd het gestreamd naar de mediaspeler.
Afbeelding 1: Met een Android TV Box, heb je toegang tot vele apps en content.
Met een Android TV Box kun je tegenwoordig het beste van beide werelden combineren. Je kunt deze boxen namelijk gebruiken als opslagruimte voor de films en series – en tevens gebruiken om het af te spelen als mediaspeler zijnde. Later zullen we het meer hebben over de specificaties van een Android TV Box en waar je op moet letten.
De meeste Android TV Boxen die maken gebruik van het besturingssysteem Android. De naam verklapt natuurlijk veel. Hierin heb je echter wel twee grote verschillen. Je hebt namelijk Android TV Boxen met een Google Certificering en Android TV Boxen met een regulier Androidbesturingssysteem. Het voornaamste verschil zit hem met name in de functionaliteit. Android TV Boxen met een Google licentie – opereren doorgaans op Android TV™. Dit is een speciaal soort besturingssysteem dat ontwikkeld is voor de televisie. De andere Android TV Boxen – opereren op een regulier Androidbesturingssysteem. Deze lijken qua vorm en functie heel erg op de besturingssystemen die je ziet op telefoons en tablets. De verschillen zullen wij later uitgebreider behandelen.
Een Android TV Box is dus een relatief makkelijke en laagdrempelige manier om smartfunctionaliteiten op een televisie te verkrijgen. Je kunt bij wijze van spreken een Android TV Box aansluiten op een televisie uit 2006 – en daarmee Netflix, Disney+ en Amazon Prime kijken. In 2006 had je bijvoorbeeld de eerste televisies op de markt met een HDMI-aansluiting. Met andere woorden: je hebt alleen een HDMI-aansluiting nodig op jouw televisie of computerscherm, om gebruik te kunnen maken van een Android TV Box.
Maar zelfs mensen die wél beschikken over een Smart-TV, kunnen genoeg redenen hebben om een Android TV Box aan te schaffen. Zo heb ik zelf een Panasonic TX-55FXW724 Smart TV. Gelukkig kan ik wel Netflix en Amazon Prime in 4K HDR bekijken – alleen heeft mijn televisie niet de mogelijkheid om Disney+ te downloaden. Dus om mijn vriendin tevreden te houden (die een groot Disneyfanaat is), moest ik wel een Android TV Box aanschaffen. Daarnaast zijn er ook genoeg Smart TV’s die niet alle audio – en videoformaten ondersteunen.
Afbeelding 2: Een Android TV Box met toegang tot Netflix, Prime Video, Videoland, Ziggo GO TV en meer.
Plek 1: Ematic Pro X
De Ematic Pro X is enorm populair. We snappen heel goed waarom. De Ematic is een krachtige Android TV Box met een officieel Android TV™ besturingssysteem. Dit houdt in dat alle beschikbare applicaties in de Google Play Store™ speciaal ontwikkeld zijn voor de televisie. Daarnaast heeft de Ematic Pro X de mogelijkheid om Netflix in 4K HDR te streamen. Dit is niet vanzelfsprekend bij Android TV Boxen.
Verder beschikt de Ematic Pro X over een Amlogic S905X processor, 2GB DDR3 RAM-geheugen en 8GB opslagruimte. Zowel het RAM-geheugen als de opslagruimte – zijn meer dan voldoende wanneer je een Android TV Box met name gebruikt voor het streamen van content. Een ander voordeel van de Ematic Pro X, is dat het LAN-aansluiting heeft. De Xiaomi Mi Box S lijkt qua specificaties heel erg op de Ematic Pro X, maar beschikt bijvoorbeeld niet over een LAN-aansluiting.
De beste Android TV Boxen van 2021
Plek 2: Mecool KM2
Qua specificaties is de Mecool KM2 beter dan de Ematic Pro X en de Xiaomi Mi Box S. Waarom staat hij dan op plek 3? Omdat het een hogere prijs heeft. Wij kijken namelijk ook naar de prijs/kwaliteit verhouding. Wanneer je het niet erg vindt om een paar tientjes meer te betalen, dan is de Mecool KM2 zeker het overwegen waard. Hij heeft namelijk dezelfde functionaliteiten als de Ematic Pro X. Denk aan Netflix in 4K HDR, officiële Google licentie en de laatste Android 10 TV™ besturingssysteem.
De KM2 kent een snellere processor met de Amlogic S905X2-B Quad Core, 2GB RAM-geheugen met DDR4 voor een snellere schakeling tussen applicaties en Dolby Surround 5.1. Net als bij de Ematic heb je een ruime keuze uit jouw favoriete apps, zoals Ziggo Go TV, NPO, NOS, Pathé Thuis, YouTube, Netflix, Amazon Prime Video en Disney+.
Plek 3: Mecool KM9
De Mecool KM9 van Nintai is een uitstekend alternatief wanneer je niet per se Netflix wilt kijken. Op deze box is het namelijk niet mogelijk om Netflix te kijken wegens de licentie. Maar het is wel een krachtige IPTV Box met officiële Google licentie, officiële Android 10 TV™, een snelle Amlogic S905X2 processor, 2GB DDR4 ram en nog veel meer.
Deze box lijkt qua specificaties heel erg op de twee bovengenoemde boxen. Het voornaamste verschil zit hem in de opslagruimte. Deze heeft namelijk maar liefst 16GB opslagruimte. Daarnaast is de processor ook een stuk sneller, dan die van de Ematic Pro X. Ook heeft deze Android TV Box een snellere RAM-geheugen. Weliswaar evenveel als de Ematic, namelijk 2GB, maar de Mecool KM9 heeft DDR4 RAM-geheugen en de Ematic DDR3 RAM-geheugen. Qua prijs/kwaliteitverhouding is dit een uitstekende mediaspeler!
Plek 4: Mecool KM1
De Mecool KM1 is de grote broer van de KM9. De specificaties komen heel erg overeen. Net als bij de andere boxen. Alleen heeft deze box een nog snellere processor met de Amlogic S950x3 en heeft deze Android TV Box ook 16GB opslagruimte. Als je op zoek bent naar iets meer power – dan ben je hier aan het juiste adres.
De Mecool KM1 heeft ook een officiële Google licentie, officiële Android 10 TV™, YouTube, Amazon Prime en Disney+ in 4K HDR en een ingebouwde Google Chromecast™. Jammer genoeg heeft deze tv-box ook niet de beschikking over Netflix wegens licenties. Daarentegen compenseert hij flink met zijn andere specificaties en opties. Wij raden deze Android TV Box aan wanneer je op zoek bent naar een tv-box met een officiële Google licentie en een krachtige processor.
Plek 5: Nintai AA12
Tot slot hebben wij een plekje voor de Nintai AA12. Dit is de enige Android TV Box in het lijstje, dat geen officiële Google licentie heeft. Het Android 9.0 besturingssysteem is de reguliere Android. Dit houdt in dat je toegang hebt tot de Google Play Store™ waar tablets en telefoons – ook toegang tot hebben. Met andere woorden: je kunt zo’n beetje alle beschikbare apps in de Google Play Store™ downloaden. Let wel: niet alle apps zijn geoptimaliseerd voor gebruik op de televisie. Als je een beetje handig bent – weet je je hier wel mee te redden.
Deze IPTV Box – is vergeleken met de andere TV-boxen een echte krachtpatser. Met de Amlogic S905X heeft hij een net-zo-krachtige processor als de Ematic Pro X. Daartegenover staat dat de AA12 de beschikking heeft over 4GB RAM-geheugen en 64GB opslagruimte. Daarnaast is deze box een van de weinige boxen die de mogelijkheid heeft om tot 8K-resolutie videobestanden af te spelen.
Waar kun je een Android TV Box voor gebruiken?
Een Android TV Box kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. De meest voor de hand liggende reden is het afspelen van content – in de vorm van films, series, foto’s en video’s. Maar een Android TV Box wordt niet enkel en alleen gebruikt voor het afspelen van series en films. Zo kun je de Android TV Box ook gebruiken om muziek af te spelen. Stel: je hebt een mooie geluidsinstallatie of een soundbar aangesloten op de televisie – dan kun je vanaf nu muziek afspelen via de Android TV Box.
Wij gebruiken bijvoorbeeld Spotify via de Android TV Box – dat vervolgens is aangesloten op de televisie en soundbar. Op deze manier kunnen ook gasten makkelijk nummers afspelen via Spotify. Maar Android TV Boxen kunnen ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Zo wordt het steeds meer gebruikt voor het spelen van games. Je kunt daadwerkelijk spellen spelen via de Android TV Box. Een overzicht van beschikbare games voor de Android TV, vind je hier. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook door middel van Steam Link – games vanaf jouw computer, streamen naar jouw Android TV Box. Dit betekent dat je spellen kunt spelen op de televisie, via de computer.
Tot slot kun je nog veel andere dingen doen met een Android TV Box:
- Series en films kijken
- Streamingsdiensten kijken (Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime, etc.)
- Films kijken via Kodi
- Muziek luisteren via Google Music of Spotify etc.
- Het nieuws volgen
- Jouw TV omtoveren tot digitale fotolijst
- Live-TV kijken
Kan ik 4K kijken met een Android TV Box?
De meeste Android TV Boxen op de markt hebben de mogelijkheid om content in 4K UHD resolutie af te spelen. Dit is een resolutie van 3840*2160 (meer dan 8 miljoen) pixels die gebruikt worden om jou van een mooie cinematische ervaring te voorzien. Er is een verschil tussen officiële 4K resolutie en UHD 4K TV resolutie.
- UHD 4K TV Resolutie | 3840*2160 pixels | 8.294.400 pixels in totaal
- Officiële 4K Resolutie | 4096*2160 pixels | 8.847.360 pixels in totaal
Maar in de volksmond wordt UHD 4K TV – benoemd tot ‘gewone 4K-resolutie’. De meeste Android TV Boxen kunnen dus 4K-resolutie afspelen. Sommige boxen hebben zelfs een resolutie tot 8K. Of je daadwerkelijk 4K-content kunt afspelen, dat is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard moet je een televisie hebben die een 4K-resolutie ondersteunt. Daarnaast moet je een stabiele internetverbinding hebben, wil je 4K-content kunnen streamen.
- 4K UHD Content streamen | 25 megabit per seconde
Afbeelding 3: Adviessnelheid van jouw internetverbinding voor het afspelen van 4K-content.
Voor sommige streamingsdiensten moet je een bepaald soort abonnement hebben, wil je content in 4K kunnen kijken. Om Netflix in 4K te kunnen kijken – heb je het Premium abonnement nodig van €13,99 per maand. Tot slot heb je minimaal een HDMI-kabel nodig met HDMI 1.4 technologie.
Daarnaast moet de specifieke Android TV Box – ook in staat zijn om Netflix in 4K aan te bieden. Doorgaans zijn het Android TV Boxen met een Google licentie – die Netflix in 4K kunnen aanbieden. Los van een Google licentie, moet de Android TV Box ook een licentie hebben van en voor Netflix. Zo is de Mecool KM1 bijvoorbeeld een Android TV Box met een Google licentie, maar eentje zonder Netflix licentie.
Afbeelding 4: YouTube in Full HD-resolutie (1920*1080 pixels)
Afbeelding 5: YouTube in 4K-resolutie (3840*2160 pixels)
Wat is Android TV?
Ben jij in het bezit van een Android telefoon of een Android tablet? Dan weet je hoe het is om een Android TV Box te bezitten. Zoals de naam doet vermoeden: een Android TV Box opereert op het systeem: Android. Dit is het mobiele besturingssysteem van Google. Het besturingssysteem werd voor het eerst geïntroduceerd op de markt in 2008. De Android 1.0 Angel Cake en de HTC Dream waren de eerste Android versie en smartphone die gezamenlijk verschenen op de markt. Google wilde echter dat het besturingssysteem ook beschikbaar zou worden gesteld voor meerdere apparaten – en zo geschiedde. En verschenen Android tablets, Android smartwatches, Android televisies en uiteindelijk ook Android TV Boxen.
Op een Android televisie heb je de mogelijkheid om applicaties te downloaden en te gebruiken vanaf de televisie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om YouTube, Netflix en Disney+ te downloaden op de tv – en vanaf daar direct te bekijken. Echter hebben niet alle televisies Android als een besturingssysteem. Een televisie met een officiële Androidbesturingssysteem, heeft meer mogelijkheden over het algemeen. Zo kunnen deze televisies (doorgaans) Netflix in 4K bekijken, Disney+ downloaden, en nog andere applicaties downloaden – waar andere televisies soms geen toegang tot hebben – met hun eigen besturingssysteem. Tot op heden zijn er enkele merken die samenwerken met Android en dus Android TV™ als besturingssysteem hebben. Enkele voorbeelden van televisies met Android TV™ zijn:
- Phillips
- Sony
- Sharp
- Hisense
- Skyworth
- TCL
- CHiQ
- Xiaomi
Afbeelding 6: Een Phillips Smart-TV met Android TV
Android TV en Android televisies zijn de opvolger van Google TV. Hier heb je hoogstwaarschijnlijk weinig of niets over gehoord. In 2012-2013 probeerde Google namelijk haar eigen streamingsdienst op de markt uit te rollen. Jammer genoeg met niet al te veel succes. Destijds kostte het €199,00 om jouw standaardtelevisie – om te toveren tot een smart televisie. Vrij veel geld voor de opties en mogelijkheden die Google, destijds aanbood. Na het falen van Google TV, lukte het Google toch om met een opvolger te komen. Én met succes. Zo kwam de Android TV op de markt samen met de Android TV Boxen. De boxen zorgden ervoor dat mensen zonder een Android televisie, door het kopen van een Android TV Box, (bijna) dezelfde mogelijkheden hadden als een eigenaar van een Android tv.
Een Android TV Box kun je op verschillende manieren gebruiken. Daarom is er niet één antwoord op de vraag hoe een Android TV Box werkt. Zo kun je het besturingssysteem tegenwoordig ook besturen door middel van spraakbesturing en wordt er hevig gewerkt aan Android te besturen door middel van gebaren. Daarnaast kun je de tv box ook besturen met een bijgeleverde afstandsbediening, een draadloze afstandsbediening, jouw smartphone, tablet of zelfs met een Android-wearable. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een Android TV Box toe te voegen aan jouw Google Home omgeving. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de tv box door middel van spraakbesturing, aan of uit te zetten.
Zo’n 5000 applicaties zijn er momenteel te downloaden in de Google Play Store™ van een Android televisie. Doordat Google continu applicaties toevoegt en meer licenties krijgt, hebben consumenten zoals jij en ik steeds meer mogelijkheden. Google wil er namelijk voor zorgen dat de gebruikerservaring zo fijn mogelijk is voor de consument. Je kunt daarom continue updates verwachten, meerdere applicaties en meer comptabiliteit met andere apparaten en/of softwares. Zo is het zelfs mogelijk om de Android televisies te koppelen met Apple AirPlay en Apple HomeKit.
Afbeelding 7: Een Sony Smart-TV met Android TV
Waarom zijn niet alle smart televisies – een Android TV?
Als je dit zo leest – dan lijkt het logisch dat alle gerenommeerde televisiemerken, graag Android als besturingssysteem willen. Dit is echter niet waar. Er zijn grote merken die geen Androidbesturingssysteem hebben en de kans lijkt niet bepaald aanwezig dat hier verandering in komt – in de nabije toekomst. De volgende merken hebben geen Android televisies:
- Samsung – Tizen OS
- Panasonic – Firefox OS
- LG – webOS
- Hitachi – Roku tv
Wat zijn de voordelen van Android TV?
Zowel gebruikers als fabrikanten vinden de algehele ervaring met Android TV. De constante updates van de software zorgt ervoor dat er steeds meer wensen en behoeften van consumenten worden bevredigd. Daarnaast vinden fabrikanten het samenwerken met Android behoorlijk fijn, omdat het zo’n enorm groeiend platform is waar bijna dagelijks meer applicaties aan toegevoegd worden. Het zelf opzetten en ontwikkelen van een besturingssysteem is tijdrovend en risicovol. Daarnaast heeft Android TV vele licenties, waar je als nieuw besturingssysteem niet zomaar aan komt. Het kunnen aanbieden van Disney+ is namelijk niet voor elk besturingssysteem, of apparaat weggelegd. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden om Netflix in 4K te bekijken. Dit is ideaal voor de consument, vanwege de vele updates en gebruikerservaring. Daarnaast is de fabrikant ook gebaat bij het makkelijk managen van de licenties, de updates van de applicaties en de gebruikersvriendelijkheid van het besturingssysteem van de televisie. Daarnaast heb je als consument de volgende voordelen:
- Series en films streamen in de hoogste resolutie (4K UHD)
- Zo’n 5000 apps waaruit je kunt kiezen
- Constante updates vanuit Google
Wat zijn de nadelen van een Android TV Box?
Ook Android TV Boxen hebben zowel voor-als nadelen. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je een Android TV Box wilt aanschaffen. Wil je graag toegang tot alle streamingsdiensten – en het liefst in de hoogst mogelijke resolutie? Dan is een Android TV Box met Google licentie een goede optie. Wil je bijvoorbeeld alleen maar Netflix kunnen kijken? Dan voldoen de meeste smart-tv’s ook. Een nadeel van Android TV Boxen – is dat je goed op onderzoek uit moet gaan, voordat je de juiste keuze kunt maken. Er is namelijk tot op de dag van vandaag, veel onduidelijkheid over de verschillen tussen Android TV Boxen.
Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat het verschil is tussen Android TV Boxen met een Google licentie en Android TV Boxen met een regulier Androidbesturingssysteem. Daarnaast weten mensen vaak niet dat de beschikbare apps op beide Google Play Stores™ – heel erg verschillen. Op een Android TV Box met officiële Android TV™ – heb je de keuze uit veel minder apps. Omdat deze apps speciaal zijn ontwikkeld en geoptimaliseerd voor de televisie.
Sommige modellen hebben ook geen licenties voor populaire streamingsdiensten. Zo is de licentie voor Netflix een probleem voor velen. Maar ook de licenties voor Ziggo Go, Amazon Prime, Disney+ en HBO – zijn soms lastig te verkrijgen.
Hoe kom ik aan Android TV?
Je hebt dus twee mogelijkheden: of je koopt een officiële Android televisie, of je koopt een Android TV™ Box. Wat de Android TV Box betreft heb je twee opties. Of je kiest voor een Android TV Box met een officiële Android TV™ licentie. Of je koopt een tv box dat een Androidbesturingssysteem heeft. Hierover zullen wij de volgende keer schrijven in een ander blogartikel. Zo had Google eerst de Google Nexus Player, met officiële Android TV. Deze mediaspeler is echter tegenwoordig niet meer leverbaar. De populairste Android TV Box, met Android TV™, is de NVIDIA SHIELD. Maar daarnaast heb je ook de mogelijkheid om bij ons Android TV Boxen te kopen. Ons aanbod vind je hier.
Wat is het verschil tussen een smart-tv en een Android TV Box en Android TV?
Er zijn wel degelijk verschillen tussen de drie bovengenoemde apparaten en software. Er zit wel degelijk overlap tussen bepaalde functionaliteiten. Zo worden smart-televisies, Android TV Boxen en Android TV™ gebruikt voor digitale content. Je kunt met alle drie kijken naar series en films – en genieten van muziek. In de afbeelding hieronder vind je de verschillen tussen de Android TV Box, Android TV™ en smart-tv.
Wat zijn de belangrijkste specificaties van een Android TV Box?
Als je een beetje verstand hebt van computers of smartphones, dan is het vrij makkelijk om je te verdiepen in Android TV Boxen. De meest belangrijke specificaties van een Android TV Box, zijn namelijk ook belangrijk voor de computer en smartphone. Wij zullen de belangrijkste specificaties bij langs gaan van de Android TV Box. Zo kun jij hopelijk tot de juiste keuze komen.
Afbeelding 8: De verschillen tussen een Smart-TV, Android TV en een Android TV Box.
Processor van de Android TV Box
De processor van de Android TV Box is het hart van de box. Deze hoofdchip is verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die plaatsvinden in de box. Hoe sneller de processor, hoe meer berekeningen en aansturingen de box kan verwerken. Het is dus evident dat deze chips heel belangrijk zijn. De snelheid van de box, wordt voor een groot deel bepaald door de processor.
Er zijn een aantal aspecten belangrijk om te bepalen hoe snel of goed een processor is. Onder andere:
- Aantal processorkernen (cores)
- Cache geheugen (MB)
- Kloksnelheid (GHz)
De norm begint steeds meer te verschuiven naar Android TV Boxen met quad-core processors. Dit zijn dus boxen met vier processorkernen. Zo hebben bijvoorbeeld alle 5 Android TV Boxen in ons lijstje, een quad-core processor. De drie populairste en vaakst voorkomende merken van processors zijn: Amlogic, Allwinner en Rockchip.
Afbeelding 9: Eén van de meest populaire processors op de markt van Android TV Boxen: Amlogic.
Opslagruimte va een Android TV Box
Je hebt opslagruimte nodig voor het opslaan van bestanden op de Android TV Box. Net als bij een computer of een smartphone. Door middel van opslagruimte, ben jij in staat om applicaties, films en series op te slaan. Een substantieel deel van de opslagruimte – zal altijd gebruikt worden voor het besturingssysteem.
Wanneer je een Android TV Box wilt aanschaffen voor het streamen van content. Bijvoorbeeld via Netflix, Videoland of Pathé Thuis – dan is 8GB opslagruimte meer dan genoeg. Wil je met name de box gebruiken voor het afspelen van films – die je hebt gedownload? Dan zul je toch snel uitkomen bij een box met minimaal 16 tot 32GB opslagruimte. Het is mogelijk om de opslagcapaciteit van een tv-box uit te breiden. Dit bijvoorbeeld met behulp van een SD-kaart. Ook is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met behulp van een USB-stick of een externe harde schijf. Werkgeheugen (RAM) van een Android TV Box.
Werkgeheugen (RAM-geheugen) van een Android TV Box
Het werkgeheugen van een Android TV Box is een tijdelijke opslag waar de processor tijdelijke bestanden in opslaat. Samen met de processor – bepaalt het RAM-geheugen hoe snel een Android TV Box kan functioneren. RAM staat voor Random-Access Memory. Naar het Nederlands vertaald is dit: geheugen met willekeurige toegang. In tegelstelling tot het opslaggeheugen van een Android TV Box, is er alleen data actief in het RAM-geheugen, wanneer er spanning staat op de modules. Met andere woorden: het wordt pas gebruikt, wanneer er een programma actief is op de tv-box. Taken zoals het opstarten van Netflix, of het schakelen tussen YouTube en Spotify – daarvoor is het werkgeheugen verantwoordelijk. Het is dan ook evident dat het RAM-geheugen een belangrijk onderdeel is van de Android TV Box.
De meeste Android TV Boxen maken gebruik van de DDR SDRAM-techniek. Met DDR kan er twee keer per klokslag data overgezet worden. Hierdoor is DDR-RAM enorm effectief en efficiënt. De derde (DDR3) en vierde (DDR4) generatie RAM-geheugen – zijn momenteel de vaakst voorkomende RAM-technieken. Bij DDR4 zijn de kloksnelheden behoorlijk opgeschroefd, in vergelijking met DDR3.
Hoeveel RAM-geheugen heeft een Android TV Box nodig?
In 2021 is het bijna noodzakelijk om een Android TV Box aan te schaffen met minimaal 2GB werkgeheugen. Dit is voor Android TV Boxen de heilige graal. Ze hebben meer dan voldoende RAM-geheugen voor het uitvoeren van alledaagse taken. Denk hierbij aan schakelen tussen apps, het snel opstarten van apps en het handelen naar aanleiding van een spraakbesturingscommando. Android TV Boxen met 1GB raden wij ten zeerste af in 2021. De meeste boxen op de markt hebben ook 2GB werkgeheugen. Dit is meer dan voldoende. Wil je toch meer schakelsnelheid? Koop dan een box van 4GB werkgeheugen.
Afbeelding 10: Met voldoende werkgeheugen – kun je makkelijk schakelen tussen apps op een Android TV Box.
Wifi en internetondersteuning van een Android TV Box
De meeste Android TV Boxen beschikken over 2,4GHz of 5GHz wifi. Er zijn ook tegenwoordig Android TV Boxen die beschikken over 5.8GHz wifi – dit komt echter niet vaak voor. Een frequentie van 2.4GHz bestaat al langer op de markt. In de basis geldt het volgende: hoe lager de frequentie, hoe groter het bereik. Dus met 2.4.GHz heb je een groter bereik dan 5GHz of 5.8GHz. De keerzijde is wel: hoe lager de frequentie, hoe lager de maximale snelheid. 2.4GHz is dus minder snel dan 5GHz of 5.8GHz. Het is goed om te weten wat voor frequentie jouw router of modem gebruikt. Het moet namelijk wel compatibel zijn met de frequentie van de Android TV Box – anders werkt het niet.
HDMI-aansluitingen van een Android TV Box
HDMI staat dus voor de Engelse term: High Definition Multimedia Interface. Een HDMI kabel zorgt ervoor dat de videosignalen en audiosignalen worden getransporteerd van het apparaat dat ze verzendt, naar het apparaat waarop het moet verschijnen. Over het algemeen geldt dat alle HDMI kabels 4K-resolutie aankunnen. Er hoort dan ook geen verschil te zijn tussen normale HDMI kabels wanneer het aankomt op beeldkwaliteit. Een HDMI kabel doet het, of niet. Er is geen tussenweg. Omdat het een digitaal signaal betreft, zal er geen sprake zijn van minder beeldkwaliteit of ruis op het scherm.
Om content te kunnen afspelen in een 4K-resolutie, heeft een Android TV Box minimaal een HDMI 1.4 aansluiting nodig. De meeste Android TV Boxen hebben HDMI 2.0 (UHD 2160P@60fps).
Licenties van de Android TV Box
We hebben het al vaker laten vallen. Licenties. Veel Android TV Boxen met een regulier Androidbesturingssysteem – hebben doorgaans niet de beschikking over licenties voor populaire streamingsdiensten. De meest bekende licenties zijn:
- Google licentie
- Google Chromecast™ licentie
- Netflix licentie (Netflix beschikbaar in de hoogste resolutie)
- Amazon Prime licentie
- Disney+ licentie
- Ziggo Go licentie
- HBO licentie
Afbeelding 11: De Ematic Pro X heeft bijvoorbeeld alle licenties voor de populaire streamingsdiensten.
Androidversie van een Android TV Box
De laatste Androidversie van Android TV™ – is Android 10. De meeste boxen Android TV Boxen in ons assortiment, hebben Android 10 als besturingssysteem. Er zijn ook genoeg fabrikanten, die beweren dat zij een Android TV Box kunnen leveren met Androidversie 11. Dit is niet geheel incorrect. Dit zijn namelijk Android TV Boxen met een regulier Androidbesturingssysteem. Dit is dus echter geen Android TV™ besturingssysteem. De meest recente Androidversies zijn:
- Android 8
- Android 9
- Android 10
Wat is het verschil tussen een Google gecertificeerde Android TV Box en een normale Android TV Box?
Er zijn verschillende soorten Android TV Boxen op de markt en de meeste van deze boxen hebben geen officiële Google certificering. Nu zijn er toch heel veel andere mediaspelers op de markt die worden verkocht als ‘Android TV Boxen’. Technisch gezien klopt de terminologie. Het zijn immers TV boxen die beschikken over een Android besturingssysteem.
Echter beschikken deze boxen niet over het besturingssysteem Android TV. Deze Android TV Boxen, beschikken eigenlijk over hetzelfde opensource besturingssysteem, dat ontwikkeld is voor smartphones en tablets. Dus je hebt ook toegang tot dezelfde apps in de Google Play Store™ – als op jouw smartphone en tablet. Dit lijkt misschien een groot voordeel. Je hebt immers toegang tot meer apps. Alleen zijn deze apps niet speciaal ontwikkeld voor het gebruik op een televisie. Android TV Boxen met daadwerkelijk Android TV™ (dus een Google gecertificeerde box), hebben toegang tot een Google Play Store™ waarin alle apps speciaal voor de televisie zijn geoptimaliseerd. In onze optiek een prettigere ervaring.
Afbeelding 12: Het verschil uitgelegd tussen een reguliere Android TV Box en een box met Android TV.
Wat is het verschil tussen een Chromecast en een Android TV Box?
Een vraag die soms voorbij komt. In essentie zijn beide apparaten een mediaspeler. En is het mogelijk om vanaf beide apparaten content te streamen naar de televisie. Het voornaamste verschil: met de Chromecast heb je een ander apparaat nodig om het te laten functioneren. Je streamt namelijk de content vanaf jouw smartphone, tablet of computer – naar de Chromecast. Het is als het ware een ‘tussenpersoon’. Een Android TV Box is dat niet. Die heeft de mogelijkheid om zelf de applicatie te downloaden, op te slaan in de interne opslagruimte en te streamen naar de televisie. Wat het fijnste werkt en wat het beste is voor jou? Dat verschilt heel erg per persoon. Vele Android TV Boxen hebben ook een ingebouwde Chromecast of Miracast. Android TV Boxen met een ingebouwde Google Chromecast™ zijn:
Er zijn echter wel verschillen tussen een Google Chromecast™ en een Android TV Box. Zo is de Chromecast wel echt gespecialiseerd in het casten van content. Zo hebben sommige ingebouwde Chromecasts in een Android TV Boxen – soms moeite met het streamen van bepaalde content. Terwijl een originele Google Chromecast™ t hier minder – tot geen last van heeft.
Afbeelding 15: Het verschil tussen een Android TV Box en een Google Chromecast.
Hoe installeer ik een Android TV Box?
Wanneer je een Android TV Box hebt aangeschaft, moet je eerst de bijgeleverde adapter in het stopcontact pluggen. Vervolgens verbind je de adapter met de tv box. De mediaspeler moet je verbinden met de televisie. Wij raden aan om in ieder geval een HDMI kabel te gebruiken voor een optimale kijkervaring. Doorgaans zal de tv box opstarten en kun je jouw gegevens installeren en per direct gebruiken. Log in met jouw Google Account. Dit is hetzelfde account waarmee je inlogt op jouw smartphone, op Gmail of op YouTube. Nadat je bent ingelogd – kun je naar de Google Play Store™ om applicaties te downloaden die jij wenst. Uitgebreidere informatie hierover vind je hier.
Samenvatting
Conclusie: Android TV Boxen zijn veelzijdige boxen die voor vele doeleinden ingezet kunnen worden. Wil jij genieten van content in de hoogst mogelijke resolutie? Dan is een Android TV Box zeker het overwegen waard. De prijzen vallen relatief mee en je kunt er makkelijk 4 tot 5 jaar plezier aan beleven. Voor nog geen €100,- kun je al genieten van alle mooie series en films op Netflix, Disney, Amazon Prime, Videoland en Pathé Thuis in 4K UHD. Vaak ook nog eens in HDR.