
4K kwaliteit is een hoge resolutie van 3840*2160 pixels – hiermee is het aantal pixels viermaal hoger dan het aantal pixels van een Full HD resolutie. Ultra High Definition (UHD) TV, ofwel: 4K-televisie Wat is het precies en wat zijn de voordelen van 4K? We gaan er stiekem wel een beetje vanuit dat (bijna) iedereen weet wat 4K is en wat de voordelen ervan zijn. Het is immers al 2020 en 6K- en 8K-content klopt al op de deur. Toch kunnen we voorstellen dat het niet voor iedereen altijd even duidelijk is wat het precies inhoudt. Vandaar deze blogpost in onze Community. Lees gauw mee!
Wat is 4K (UHD) tv en wat is het verschil met Full HD 1080p?
Zoals we hierboven hadden aangegeven heeft een 4K-resolutie vier keer meer pixels dan Full HD resolutie. Full HD heeft een resolutie van 1920*1080. Een 4K (UHD) televisie of beeldscherm heeft een resolutie van 3840*2160. Met resolutie bedoelt men: het aantal pixels op een beeldscherm. Doorgaans is het zo: hoe hoger de resolutie, hoe scherper, mooier en beter het beeld is. Met meer pixels is het mogelijk om meer detail weer te geven.
Als voorbeeld: een 55 inch beeldscherm heeft een diagonale grootte van 139 cm. Je hebt 55 inch televisies in Full HD resolutie en in 4K-resolutie. In beide gevallen hebben de televisies dezelfde diagonale grootte, echter heeft de 4K-televisie de beschikking over viermaal meer pixels. Een Full HD televisie heeft namelijk de beschikking over 2.005.056 pixels. Grofweg zo’n 2 miljoen pixels. Een 4K-televisie heeft de beschikking over 8.294.400 pixels. Grofweg zo’n 8 miljoen pixels dus!
Dus het is een simpel rekensommetje zou je zeggen: meer pixels = meer detail = meer kleur = meer kwaliteit = meer genot. Jammer genoeg is het niet zo makkelijk en is het beeldkwaliteit afhankelijk van nog vele andere facetten en factoren. Gelukkig gaan we dit niet allemaal behandelen vandaag en wordt enkel en alleen de focus gelegd op het uitleggen van 4K kwaliteit.
- Full HD Resolutie | 1920*1080 pixels | 2.005.056 pixels in total
- UHD 4K TV Resolutie | 3840*2160 pixels | 8.294.400 pixels in totaal
- Officiële 4K Resolutie | 4096*2160 pixels | 8.847.360 pixels in totaal
- 5K Resolutie | 5120*2880 pixels | 14.745.600 pixels in totaal
- 6K Resolutie | 6144*3160 pixels | 19.415.040 pixels in totaal
- 8K Resolutie | 7680*4320 pixels | 33.177.600 pixels in totaal


Verschil tussen UHD en 4K
Wat is het verschil tussen Ultra High Definition (UHD) en 4K? Simpelweg gezegd: 4K is een professionele standaard en wordt erkend door zowel filmmaatschappijen, bioscopen en televisie-en beeldschermfabrikanten. UHD daarentegen is eerder een term dat richting de consument wordt gecommuniceerd en wordt gebruikt door televisiezenders en eigenaren van 4K-content. Ze lijken in essentie heel erg op elkaar – echter is er nog wel een verschil tussen de twee resoluties. Misschien vroeg je je al af waarom hierboven 4K TV resolutie en officiële 4K/UHD Resolutie apart werden weergegeven. Dat snappen we heel goed, dus daarom leggen wij het je graag uit. Nu dat 4K-content steeds meer mainstream en gebruikelijker wordt – komt deze vraag steeds vaker voor.
UHD is officieel eigenlijk niet 4K. De resolutie is namelijk lager dan 4K-resolutie. Dit heeft te maken met het breedbeeldformaat. De meeste televisies hebben een breedbeeldformaat van 16:9. Dit is de ratio van het scherm. Hierbij is de breedte van het beeld 16 breedtes en 9 lengtes. Het aantal pixels van UHD-resolutie: 3840*2160, past veel beter in een televisie met een breedbeeldformaat van 16:9. Officiële 4K Resolutie heeft een breedbeeldformaat van 17:9 en daarom dus ook meer pixels. Namelijk: 4096*2160 pixels. Officiële 4K resolutie zou dus niet passen op een televisie met een breedbeeldformaat van 16:9. De bovenste laag van de breedte zou dan volledig grijs/zwart zijn. Vandaar dat 4K UHD op de markt is gebracht. Zo is de resolutie bijna gelijk aan dat van officiële 4k, maar past het beter op het beeldscherm van jouw tv.
Dus in essentie: 4K en UHD zijn nagenoeg hetzelfde. Het aantal pixels komt dicht bij elkaar in de buurt – maar de termen worden vaak met elkaar verward. Dit is natuurlijk logisch, aangezien grote tv-fabrikanten strooien met beide termen.

Voordelen van 4K
Maar wat zijn nu écht de voordelen van 4K ten opzichte van Full HD resolutie? Het is jammer genoeg niet zo zwart-wit dat het enkel en alleen gaat om de resolutie van een televisie of beeldscherm. Maar we snappen dat je graag zou willen weten wat de voordelen zijn van het aanschaffen van een 4K televisie.
Hogere resolutie
Dit is onderhand wel duidelijk, maar wanneer je een 4K-televisie koopt – heb je een hogere resolutie. Een hogere resolutie betekent niet meteen dat het beeld ook beter is, maar het geeft de televisie meer mogelijkheden. Een 4K-televisie is niet per se beter dan een Full HD televisie, maar met een resolutie van 3840*2160 pixels – is de kans een stuk groter dat het beeld ook mooier wordt. Daar ligt de nuance wat ons betreft.
Je gaat mee met de tijd
Wanneer je een 4K televisie koopt, maak je eigenlijk een verstandige keuze en een goede investering. Steeds meer content wordt aangeboden in 4K. Later zullen we nog meer in detail geven wat voor content precies. Maar 4K-televisie en 4K-content wordt steeds meer en meer de norm. Het zal even duren voordat 8K-content écht op de markt zal verschijnen, maar tegenwoordig is het aanschaffen van een 4K-tv wel een goede investering.
HDR en OLED
HDR staat voor High Dynamic Range. Doorgaans zorgt dit voor een breder bereik in helderheid en in kleur. Een televisie met HDR is zeker een pluspunt. Tegenwoordig heb je ook oled-schermen. Dit staat voor ‘organic led’, de pixels van een oled-scherm zijn organisch en geven licht als er stroom doorheen gaat. Elke pixel geeft zelf licht en heeft geen achtergrondverlichting nodig zoals bij een ‘normale’ televisie het geval is. Hierdoor is het contrast behoorlijk mooi en zijn donkere en lichte beelden met veel detail te zien. Zwarte pixels zijn dan ook echt zwart, omdat er geen sprake is van een achtergrondverlichting die aan blijft staan. Als je één van deze twee opties wenst op een TV, of allebei, dan moet je tegenwoordig haast wel een 4K-televisie kopen. En in onze optiek is het hebben van HDR en/of OLED zeker de moeite en het geld waard.
4K Upscaling
Veel 4K-tv’s hebben een upscaling software. De meest content is alleen beschikbaar in een resolutie van 1920*1080p. Dit is dus een lagere resolutie van een 4K-televisie aankan. En om nou 2 miljoen pixels te gebruiken, terwijl je de beschikking hebt over 8 miljoen pixels – dat zou een beetje zonde zijn. Daarom hebben veel 4K-televisies een upscaler ingebouwd die ervoor zorgt dat de content in een lagere resolutie, wordt opgeschaald en gemanipuleerd tot een ‘hogere’ resolutie.
4K upscaling uitgelegd.
Nadelen van 4K
Elk voordeel heb z’n nadeel. Dit geldt voor voetbal en dit geldt ook voor 4K-resolutie. Wij vinden het belangrijk om zo genuanceerd mogelijk te vertellen waarom je wel of geen 4K-televisie zou kopen. Dus hierbij een overzicht van een paar nadelen waarom je géén 4K-beeldscherm of tv zou moeten kopen.
Beperkt aanbod van content.
Ja, je leest het goed. Het aanbod van 4K-content is jammer genoeg nog vrij summier en beperkt. Het wordt steeds meer en meer de norm, maar 4K-televisies zijn al rond 2012 op de markt te vinden en het is nog steeds niet gebruikelijk dat tv-zenders worden uitgezonden met een 4K-resolutie. Full HD blijft wat dat betreft de norm.
Niet altijd mooier beeld.
Als je van plan bent een 4K-televisie aan te schaffen, dan moet je eigenlijk ook een vrij grote aanschaffen. Anders is het verschil in beeldkwaliteit niet altijd even goed waarneembaar. Tenzij je met je gezicht 10 centimeter van het scherm gaat zitten kijken. Dit raden wij natuurlijk niet aan. Stel je voor je wilt een 32 inch televisie kopen: als je eentje koopt met een 4K-resolutie dan is het verschil in aantal pixels bijna niet waar te nemen op zo’n klein scherm. Daarnaast kan een Full HD televisie met HDR-ondersteuning, mooier beeld leveren dan een televisie met 4K-resolutie zonder HDR-ondersteuning. Het gaat meer om het totaalplaatje.
Wat is de ideale kijkafstand van een 4K tv?
Uiteraard verschilt dit per persoon en speelt persoonlijke voorkeur hierin een grote rol. Toch zijn er vuistregels die gebruikt worden in de tv-industrie om een indicatie en idee te geven van wat gebruikelijk is en wat wordt aangeraden. Er wordt ten eerste gekeken naar het beelddiagonaal van een tv. Je vermenigvuldigt het beelddiagonaal met 1 tot 1,5.
- 24 inch | 61 cm diagonaal | 61 tot 91,5 cm ideale kijkafstand
- 28 inch | 71 cm diagonaal | 71 tot 106 cm ideale kijkafstand
- 32 inch | 81 cm diagonaal | 81 tot 122 cm ideale kijkafstand
- 43 inch | 109 cm diagonaal | 91 tot 163,5 cm ideale kijkafstand
- 49 inch | 125 cm diagonaal | 125 tot 187,5 cm ideale kijkafstand
- 50 inch | 127 cm diagonaal | 127 tot 190,5 cm ideale kijkafstand
- 55 inch | 140 cm diagonaal | 140 tot 210 cm ideale kijkafstand
- 65 inch | 165 cm diagonaal | 165 tot 247,5 cm ideale kijkafstand
- 75 inch | 189 cm diagonaal | 189 tot 283,5 cm ideale kijkafstand
- 85 inch | 216 cm diagonaal | 216 tot 324 cm ideale kijkafstand

Welke zenders en content is er beschikbaar voor 4K?
We hebben eerder al benoemd dat het aanbod van 4K-content wat ons betreft, vrij summier en beperkt is momenteel. Maar want ons betreft is het beschikbar aanbod – toch zeker de moeite waard om een 4K-televisie of beeldscherm te overwegen. We zetten het voor jou even overzichtelijk op een rijtje.
Netflix
De streamingsdienst Netflix was er vroeg bij wanneer het aankomt op het aanbieden van 4K-content. Hiervoor heb je wel de duurste Netflix-abonnement voor nodig van €13,99 per maand. Hiermee kun je echter wel Netflix kijken op vier verschillende schermen tegelijkertijd. Ideaal als je bijvoorbeeld een gezin hebt dat graag naar Netflix kijkt, of een vriendengroep die ook niet vies is van een dagje niksen en Netflix bekijken. Daarnaast heb je ook een verbindingssnelheid nodig van minimaal 25 megabit per seconde. Als je wilt weten wat voor content op Netflix wordt aangeboden in 4K/UHD: dan typ je in de zoekbalk ‘UHD’ of ‘4K’. De beschikbare titels in deze resolutie zullen dan zichtbaar worden.
Disney+
Wie is er nou niet opgegroeid met Disney? Het aanbod is kleiner dan dat van Netflix, maar kwalitatief is het helemaal in orde. Disney heeft licenties en rechten voor Marvel, Pixar, Star Wars, National Geographic en nog meer. Ze hebben hiermee de beschikking over vele opties en doen er alles aan om ons te voorzien van mooie content.
YouTube
De gigant mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Vanaf 2014 gaf YouTube de mogelijkheid aan externe gebruikers om 4K-content te uploaden op het platform. En met succes! Er zijn al miljoenen video’s op YouTube te zien in 4K-resolutie en het aanbod blijft met de dag stijgen. Je kunt zelfs de 4K-content filteren op YouTube.
Google Play Films en TV
Het is misschien minder populair dan Netflix, maar het zeker een dienst dat aan te raden valt. Bij Google Play Films heb je de mogelijkheid om films te kopen of te huren. Dit zijn films die vrij recent uit de bioscoop komen. Het is zelfs zo dat eerste keer dat je een film huurt via Google Play – je maar €1,00 betaalt voor een recente titel! Wij hebben onlangs Maleficent 2 gekeken. Aanrader!
KPN
Je leest het goed. KPN biedt 4K-content aan. Maar of we hier nou echt van warm worden? Dat niet. KPN biedt namelijk een aantal 4K-zender aan. Namelijk: LoveNature, Insight en Xite. Hopelijk worden er meer zenders in de toekomst toegevoegd.
Ziggo
Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als KPN. Ziggo biedt een tv-ontvanger aan die 4K-ondersteuning biedt, maar het aanbod is wederom vrij summier. Het uitzenden van lineaire TV in 4K-resolutie laat nog op zich wachten.
Is 4K het waard?
Wat ons betreft: ja. Over het algemeen wel. Televisiefabrikanten stoppen tegenwoordig meer tijd, moeite, geld en expertise in het optimaliseren van hun 4K-televisies. Deze tv’s zijn vandaag de dag dan ook niet meer zo duur. Zeker niet wat prijs/kwaliteitverhouding betreft. De meest 4K-televisies hebben daarnaast ook vele smartfuncties. Hierdoor is het mogelijk om content in 4K te streamen vanaf de televisie zelf. Heb je een 4K-tv, maar geen smartopties? Dan raden wij aan om te kijken naar een Android TV box.