Wat is een Android TV box?

Een Android TV Box is een kleine mediaspeler dat je verbindt met jouw televisie om films, series en andere content te bekijken en te streamen. Daarnaast kun je ook games downloaden en spelen op jouw Android TV Box. Deze kleine boxen hebben de mogelijkheid om jouw (standaard) televisie om te toveren tot een smart tv. Hoe die precies werkt, wat je ervoor nodig hebt en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een Android TV Box – lees je hier.


Hoe werkt een Android TV Box?

Ben jij in het bezit van een Android telefoon of een Android tablet? Gefeliciteerd, dan weet je hoe het is om een Android TV Box te bezitten. Zoals de naam doet vermoeden: een Android TV Box opereert op het systeem: Android. Dit is het mobiele besturingssysteem van Google. Het besturingssysteem werd voor het eerst geïntroduceerd op de markt in 2008. De Android 1.0 Angel Cake en de HTC Dream waren de eerste Android versie en smartphone die gezamenlijk verschenen op de markt. Google wilde echter dat het besturingssysteem ook beschikbaar zou worden gesteld voor meerdere apparaten – en zo geschiedde. En verschenen Android tablets, Android smartwatches, Android televisies en uiteindelijk ook Android TV Boxen.

Op een Android televisie heb je de mogelijkheid om applicaties te downloaden en te gebruiken vanaf de televisie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om YouTube, Netflix en Disney+ te downloaden op de tv – en vanaf daar direct te bekijken. Echter hebben niet alle televisies Android als een besturingssysteem. Een televisie met een officiële Androidbesturingssysteem, heeft meer mogelijkheden over het algemeen. Zo kunnen deze televisies Netflix in 4K bekijken, Disney+ downloaden, en nog andere applicaties downloaden – waar andere televisies geen toegang tot hebben met hun eigen besturingssysteem. Tegenwoordig zijn er enkel en alleen vier merken die officieel Android als besturingssysteem hebben, namelijk:

 Phillips
 Sony
 Sharp
 Hisense


Android TV en Android televisies zijn de opvolger van Google TV. Hier heb je hoogstwaarschijnlijk weinig of niets over gehoord. In 2012-2013 probeerde Google namelijk haar eigen streamingsdienst op de markt uit te rollen. Jammer genoeg met niet al te veel succes. Destijds kostte het €199,00 om jouw standaardtelevisie – om te toveren tot een smart televisie. Vrij veel geld voor de opties en mogelijkheden die Google, destijds aanbood. Na het falen van Google TV, lukte het Google toch om met een opvolger te komen. Én met succes. Zo kwam de Android TV op de markt samen met de Android TV Boxen. De boxen zorgden ervoor dat mensen zonder een Android televisie, door het kopen van een Android TV Box, (bijna) dezelfde mogelijkheden hadden als een eigenaar van een Android tv.

Een Android TV Box kun je op verschillende manieren gebruiken. Daarom is er niet één antwoord op de vraag hoe een Android TV Box werkt. Zo kun je het besturingssysteem tegenwoordig ook besturen door middel van spraakbesturing en wordt er hevig gewerkt aan Android te besturen door middel van gebaren. Daarnaast kun je de tv box ook besturen met een bijgeleverde afstandsbediening, een draadloze afstandsbediening, jouw smartphone, tablet of zelfs met een Android-wearable. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een Android TV Box toe te voegen aan jouw Google Home omgeving. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de tv box door middel van spraakbesturing, aan of uit te zetten.  

Zo’n 5000 applicaties zijn er momenteel te downloaden in de Google Play Store van een Android televisie. Doordat Google continu applicaties toevoegt en meer licenties krijgt, hebben consumenten zoals jij en ik steeds meer mogelijkheden. Google wil er namelijk voor zorgen dat de gebruikerservaring zo fijn mogelijk is voor de consument. Je kunt daarom continue updates verwachten, meerdere applicaties en meer comptabiliteit met andere apparaten en/of softwares. Zo is het zelfs mogelijk om de Android televisies te koppelen met Apple AirPlay en Apple HomeKit.
 

Waarom zijn niet alle smart televisies – een Android TV?

Als je dit zo leest – dan lijkt het logisch dat alle gerenommeerde televisiemerken, graag Android als besturingssysteem willen. Dit is echter niet waar. Er zijn grote merken die geen Android besturingssysteem hebben en de kans lijkt niet bepaald aanwezig dat hier verandering in komt – in de nabije toekomst. De volgende merken hebben geen Android televisies:

 Samsung - Tizen OS
 Panasonic – Firefox OS
 LG – webOS

Wat zijn de voordelen van Android TV?

Zowel gebruikers als fabrikanten vinden de algehele ervaring met Android TV. De constante updates van de software zorgt ervoor dat er steeds meer wensen en behoeften van consumenten worden bevredigd. Daarnaast vinden fabrikanten het samenwerken met Android behoorlijk fijn, omdat het zo’n enorm groeiend platform is waar bijna dagelijks meer applicaties aan toegevoegd worden. Het zelf opzetten en ontwikkelen van een besturingssysteem is tijdrovend en risicovol. Daarnaast heeft Android TV vele licenties, waar je als nieuw besturingssysteem niet zomaar aan komt. Het kunnen aanbieden van Disney+ is namelijk niet voor elk besturingssysteem, of apparaat weggelegd. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden om Netflix in 4K te bekijken. Dit is ideaal voor de consument, vanwege de vele updates en gebruikerservaring. Daarnaast is de fabrikant ook gebaat bij het makkelijk managen van de licenties, de updates van de applicaties en de gebruikersvriendelijkheid van het besturingssysteem van de televisie. Daarnaast heb je als consument de volgende voordelen:

 Series en films streamen in de hoogste resolutie (4K UHD)
 Zo’n 5000 apps waaruit je kunt kiezen
 Constante updates vanuit Google

 

Hoe kom ik aan Android TV?

Je hebt dus twee mogelijkheden: of je koopt een officiële Android televisie, of je koopt een Android TV Box. Wat de Android TV Box betreft heb je twee opties. Of je kiest voor een Android TV Box met een officiële Android licentie. Of je koopt een tv box dat een Android besturingssysteem heeft. Hierover zullen wij de volgende keer schrijven in een ander blogartikel. Zo had Google eerst de Google Nexus Player, met officiële Android TV. Deze mediaspeler is echter tegenwoordig niet meer leverbaar. De populairste Android TV Box, met Android TV, is de NVIDIA SHIELD. Maar daarnaast heb je ook de mogelijkheid om bij ons Android TV Boxen te kopen. Ons aanbod vind je hier.
 

Wat is het verschil tussen een Chromecast en een Android TV Box?

Een vraag die soms voorbij komt. In essentie zijn beide apparaten een mediaspeler. En is het mogelijk om vanaf beide apparaten content te streamen naar de televisie, waardoor het mogelijk is om vanaf de televisie, de content te bekijken. Het voornaamste verschil: met de Chromecast heb je een ander apparaat nodig om het te laten functioneren. Je streamt namelijk de content vanaf jouw smartphone, tablet of computer – naar de chromecast, om vervolgens af te spelen op jouw televisie. Het is als het ware een ‘tussenpersoon’. Een Android TV Box is dat niet. Die heeft de mogelijkheid om zelf de applicatie te downloaden, op te slaan in de interne opslagruimte en te streamen naar de televisie. Wat het fijnste werkt en wat het beste is voor jou? Dat verschilt heel erg per persoon. Vele Android TV Boxen hebben ook een ingebouwde Chromecast of Miracast. Hierdoor heb je dezelfde functionaliteit als een Chromecast, alleen ingebouwd in jouw tv box.
 


Wanneer je een Android TV Box aanschaft, heb je geen Chromecast meer nodig. Het is zeker overbodig – aangezien zo’n tv box dezelfde functionaliteit aanbiedt. In dat geval zullen wij dus zeker een Android TV Box aanraden, met een ingebouwde Chromecast of Miracast. Zeker wanneer je van plan bent om te streamen vanaf jouw tablet, telefoon of computer.
 

Hoe installeer ik een Android TV Box?

Wanneer je een Android TV Box hebt aangeschaft, moet je eerst de bijgeleverde adapter in het stopcontact pluggen. Vervolgens verbind je de adapter met de tv box. De mediaspeler moet je verbinden met de televisie. Wij raden aan om in ieder geval een HDMI kabel te gebruiken voor een optimale kijkervaring. Doorgaans zal de tv box opstarten en kun je jouw gegevens installeren en per direct gebruiken. Log in met jouw Google Account. Dit is hetzelfde account waarmee je inlogt op jouw smartphone, op Gmail of op YouTube. Nadat je bent ingelogd – kun je naar de Google Play Store om applicaties te downloaden die jij wenst. Uitgebreidere informatie hierover vind je hier. 
 

Android TV Box kopen?

Wil je een Android TV Box aanschaffen? Of wil je gewoonweg kijken wat de mogelijkheden zijn? Bij Boji heb je een ruim assortiment aan Android TV Boxen. Wij staan daarom ook klaar om jou te helpen. Het maken van een keuze is soms lastig. Al helemaal wanneer het producten zijn die je niet zomaar koopt. Het kopen van een mediaspeler doe je natuurlijk niet elke dag – dus je wilt graag de juiste keuze maken. Heb jij specifieke behoeften en wil je weten welke mediaspeler het beste bij jou past? Dan kun je het beste een chat met ons beginnen! Wij staan elke dag klaar om jou te helpen. Twijfel je tussen een aantal Android TV Boxen? Dan voorzien wij jou graag van advies. Ons personeel heeft veelal ervaring met tv-boxen en daarom ook veel expertise op dit gebied. Schroom dus niet om een vraag te stellen! Wij zijn hier om jou te helpen.

Keuze kunnen maken? Dan kun je zorgeloos de bestelling plaatsen en zorgen wij dat het helemaal in orde komt. Je krijgt van ons automatisch een bestellingbevestiging per mail. Ook houden wij jou op de hoogte van de verzendstatus door middel van track en trace. Doorgaans geldt er een levertijd van 1 werkdag – mits anders wordt aangegeven.

Veel kijkplezier gewenst!

Terug naar boven