info@boji.nl

Android TV Box met 4K Netflix kijken

Android Box met 4K Netflix kijken

Heb je een Android Box en wil je graag Netflix kijken in 4K? Of heb je een Android TV Box op het oog en wil je weten of het mogelijk is om Netflix in 4K te kijken? Dan kun je het beste even dit artikel lezen.. Er zitten namelijk redelijk wat haken en ogen aan – wanneer je gemakkelijk Netflix in de hoogst mogelijk resolutie wilt ervaren.

Natuurlijk moet je een Android Box hebben waarbij het überhaupt mogelijk is om 4K-content te streamen, maar daarnaast zijn er nog een paar aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je lekker kunt genieten van Our Planet, Triple Frontier of Black Mirror.
 

Wat heb ik nodig om Netflix in 4K te kijken en te streamen?

Allereerst een abonnement bij Netflix waarbij je 4K-content kunt zien. Er zijn namelijk drie abonnementen waaruit je momenteel kunt kiezen bij Netflix. En je raadt het natuurlijk al: enkel en alleen bij het duurste abonnement is het mogelijk om 4K-content te streamen. Wat ons betreft is dat het zeker waard.

 • Basisabonnement
  Hiermee kun je Netflix maximaal op één scherm bekijken in de standaarddefinitie. Dit is een relatief lage resolutie.

 • Standaardabonnement
  Hiermee kun je Netflix maximaal op twee schermen bekijken met een maximale resolutie van Full HD (1080p).

 • Premiumabonnement
  Hiermee kun je Netflix maximaal op vier schermen bekijken met de hoogst haalbare resolutie van 4K. Wil je meer lezen over wat een resolutie van 4K precies inhoudt? Lees dan hier ons artikel daarover.

Overzicht van alle Netflix abonnementen.

Als je al een premiumabonnement hebt, of net eentje hebt gekozen – dan is het nu tijd om te kijken naar jouw internetverbinding. Netflix raadt aan om in ieder geval een internetverbinding te hebben van zo’n 25 megabit per seconde. Ook voor andere streamingsdiensten valt aan te raden dat je deze internetsnelheid haalt.

 • 4K UHD Content streamen          | 25 megabit per seconde
 • Full HD 1080p                                  | 5 megabit per seconde
 • Standard Definition (<1080p)     | 3 megabit per seconde
 • Geadviseerde snelheid               | 1,5 megabit per seconde
 • Minimale snelheid                        | 0,5 megabit per seconde

Houd er rekening mee dat het gaat om de internetverbinding van jouw apparaat. Dus als je een Ematic Pro X hebt bijvoorbeeld, moet deze een snelheid hebben van 25 megabit per seconde. Wanneer je meerdere apparaten in huis hebt, zal doorgaans de internetsnelheid verminderen. Als jij een film in 4K wilt kijken op Netflix, terwijl man/vrouwlief YouTube aan het kijken is op de computer – zal de internetverbinding van jouw Ematic Pro X lager uitvallen. Dus houd hier rekening mee en controleer jouw internetverbinding.

Op de Ematic Pro X is het mogelijk om Netlfix in 4K te kijken.

Wil jij weten wat jouw internetsnelheid is momenteel? Dat kun je vrij makkelijk testen op verschillende manieren. Wij maken doorgaans gebruik van de gratis website van Ookla. Genaamd speedtest. Hiermee kun je vrij makkelijk op jouw internetbrowser zien wat jouw huidige internetsnelheid is. Zowel de download- als de uploadsnelheid kun je hier testen. Het gaat erom dat jouw downloadsnelheid minimaal 25Mbps is om 4K-content van Netflix te kunnen streamen.

Internetsnelheidstest van Ookla

Daarnaast heb je natuurlijk een televisie of beeldscherm nodig die een 4K-resolutie heeft. Los daarvan heb je ook een HEVC decoder nodig. Dit is een decoder die ervoor zorgt dat het 4K-signaal van Netflix goed wordt doorgegeven. Deze compressietechniek is meestal ingebouwd bij tv’s, maar het kan zeker geen kwaad om te controleren of jouw tv dit ook heeft. HEVC H.265 wordt aangeraden, omdat je dan een relatief hoge internetverbinding nodig hebt om 4K-content te streamen.

Wanneer je een tv hebt met een 4K-resolutie, een HEVC decoder heb je ook minimaal een HDMI 1.4 kabel nodig. Tegenwoordig is HDMI 2.0 steeds meer de standaard geworden en de toekomst zit hem toch echt in HDMI 2.1 kabels.  We vatten het nog graag even kort voor je samen:

 • Premiumabonnement van Netflix
 • Internetsnelheid van minimaal 25 megabit per seconde
 • TV of beeldscherm met een 4K-resolutie en HEVC
 • Minimaal HDMI 1.4 kabel

Hoe vind ik UHD en 4K-titels op Netflix?

Dit gedeelte is vrij simpel. Netflix heeft momenteel zo’n 1000 films en series beschikbaar in een resolutie van 4K. Wanneer je de applicatie Netflix opent op jouw Android TV of Android TV Box, hoef je alleen maar te zoeken op ‘UHD’ of ‘4K’. Vervolgens krijg je alle beschikbare content te zien die momenteel aangeboden wordt door Netflix.

Netflix 4K-titels
Netflix 4K-titels

Met welke apparaten kan ik Netflix in 4K kijken?

Nu komt het leuke gedeelte. Jammer genoeg is het maar met een handjevol apparaten mogelijk om Netflix in 4K te bekijken. Wij hebben het ook niet verzonnen. So don’t shoot the messenger. We leggen je graag uit waarom dit zo is. Allereerst: Netflix Certificaten worden niet zomaar verleend. Het verkrijgen van zo’n licentie gaat niet bepaald makkelijk en soepel. Allereerst kijkt Netflix naar de hardware van een apparaat. Het apparaat moet voldoen aan een aantal criteria.

 • Hardware eisen voor de Google Android TV Certificering
  Het tech-team van Netflix voert een aantal tests uit om te kijken of het apparaat constant genoeg presteert en voldoet aan alle eisen die gesteld wordt door Netflix. Wanneer het apparaat aan deze hardware criteria voldoet, wordt er gekeken naar de andere criteria.
 • Voldoende verkopen
  Het merk of de fabrikant moet al naamsbekendheid hebben opgebouwd in een bepaalde regio. Hoe Netflix hierin precies keuzes maakt, is niet volledig bekend. Maar het moet voor Netflix aantrekkelijk zijn om in zee te gaan met de fabrikant of het merk. Xiaomi is bijvoorbeeld een populair Chinees merk dat wereldwijd ook succes heeft behaald. Om deze reden lukte het hen wel om een Netflix certificering te krijgen.
 • Aantrekkelijke demografische en geografische data
  We gaven net al aan dat er wordt gekeken waar de verkopen gerealiseerd worden. Netflix is bijvoorbeeld niet beschikbaar in China. Dus een fabrikant die een certificering wil voor TV-boxen die vervolgens in China verkocht worden, zal weinig kans van slagen hebben. Ook kijkt Netflix naar de demografische data van de verkopen die gerealiseerd zijn door de fabrikant of het merk.  
 • Reputatie
  Tot slot maakt Netflix een afweging op het gebied van reputatie van het merk of de fabrikant. Waar staan ze om bekend? Wat zijn hun toekomstplannen? Leveren zij kwalitatieve producten en/of diensten?

Als je kijkt naar het proces dat hierboven beschreven staat – kun je wellicht beter begrijpen waarom niet alle Android TV Boxen de mogelijkheid hebben om Netflix in 4K te bekijken. Wat ons betreft een gemiste kans voor Netflix, maar het is en blijft hun keuze natuurlijk. Dit zijn een aantal populaire apparaten die momenteel de certificering hebben om Netflix met 4K-content te streamen en aan te bieden:

Apparaten waarop Netflix beschikbaar is in 4K.

Wat betekent dit voor andere Android TV Boxen?

Wat ons betreft is het een vrij oneerlijke strijd voor sommige merken en sommige leveranciers. Het verkrijgen van een Netflix certificering gebeurt dus niet zomaar.

Netflix wil namelijk aan consumenten kunnen garanderen dat hetgeen wat zij op een beeldscherm te zien krijgen, er ook mooi uitziet. Ironisch genoeg is er eigenlijk maar één gedupeerde in deze situatie: de consument zelf. Jij en ik zouden eigenlijk zelf mogen bepalen waarop je Netflix bekijkt. Jij bent tenslotte degene die maandelijks betaalt aan Netflix (tenzij je meelift op het abonnement van iemand anders). Wij vinden het een spijtige beslissing van Netflix. 

Hoe kan ik toch Netflix bekijken in een hoge resolutie op mijn Android Box?

Er zijn gelukkig een aantal manieren waardoor dit mogelijk is. Wij kunnen echter niet garanderen dat het altijd lukt op één van de manieren die hieronder beschreven staan. Dit heeft te maken met het feit dat vele Android Boxen verschillende firmwares en softwares hebben. Daarnaast werkt de ene Netflixversie wél voor sommige TV-Boxen, en voor andere weer niet. 

 • Het downloaden van een APK-file
  De echte nerds onder ons weten natuurlijk wel wat een APK precies is. Het staat voor Android Application Package en is niets anders dan het jasje van een applicatie. Je hoeft het alleen open te ritsen waardoor het mogelijk is om de applicatie te installeren. Er zijn genoeg van dit soort APK-files te vinden waardoor het toch mogelijk is om Netflix via een omweg te bekijken in een hoge resolutie.

 • Casten naar de Android TV Box
  Hoe dan? Dit kan op verschillende manieren. Sommige Android TV Boxen hebben een ingebouwde Chromecast, Miracast or Airplay. Speel Netflix af op een computer, laptop, of op jouw telefoon en begin met casten naar jouw Android Box.

 • Downloaden via Aptoide
  In een vorig artikel hebben wij kort beschreven wat Aptoide precies is. Hier kun je er meer over lezen. In principe is het een applicatie winkel. Net als in de Google Play Store kun je ook meerdere apps uitkiezen om vervolgens te downloaden en te installeren. Soms wil het wel lukken om een versie van Netflix te downloaden vanuit de Aptoide Store die volledig naar wens functioneert.

Boji.nl
Logo
Enable registration in settings - general