Android TV: Wat is het?

by Boji Admin on May 21, 2021
Android TV: Wat is het?

In 2014 kondigde Google een nieuwe versie van Android aan die speciaal ontwikkeld zou worden voor de TV. Deze vernieuwde versie moest het makkelijk maken om alles wat je op je telefoon doet, ook op een groot scherm kon bekijken. Android TV is de opvolger van Google TV, dat door een gebrek aan apps en castingmogelijkheden geen toekomst had.

Android TV is de tegenhanger van Apple TV en moet ervoor zorgen dat elk willekeurige TV of monitor omgetoverd kan worden naar een Smart TV. Sinds de lancering van dit concept in 2015 worden televisies van Philips, Sharp en Sony standaard uitgerust met Android TV.

 

De voordelen van Android TV

De meeste televisies die gemaakt worden, zijn in principe Smart. Het verschilt echter per merk wat voor besturingssysteem hieraan verbonden is. Daarom ligt de kwaliteit van deze Smart TV functies aardig uiteen. Bij de televisies van de eerdergenoemde merken wordt de Android TV dus standaard uitgerust, wat betekent dat je gebruik kan maken van de Google Play Store. Bij TV’s van bijvoorbeeld Samsung is dit niet het geval. Vaak staan de bekendste apps zoals Netflix en Amazon Prime er wel op maar de wat minder bekendere apps niet. Het aanbod van apps in de appstore is dan ook redelijk beperkt.  Android TV heeft nog enkele handige voordelen wat het gevolg is van een naadloze samenwerking met Google.

 

  1. Google Voice Assist. Zoeken was nog nooit zo makkelijk!
  2. Perfecte compatibiliteit met andere Android apparaten. (Apple doet het ook gewoon)
  3. Interface speciaal ontworpen voor de TV. Overzichtelijk en snel.
  4. Met Android TV heb je een heuse ‘Entertainment system’ in huis.
  5. Android TV is altijd toe te voegen met een Android TV box.
  6. Ziggo Go app beschikbaar!
  7. Android TV is voorzien van een ingebouwde Chromecast.

 

Hoe kom ik aan Android TV?

Android TV is een systeem wat ervoor zorgt dat apps, games en andere content centraal op één plek bewaard worden. Dit systeem heeft een medium nodig om op te draaien en in sommige TV merken zit dit dus al ingebouwd. Weet je niet zeker of jouw TV in het bezit is van Android TV? Hieronder een lijstje met besturingssystemen van jouw merk.

Samsung - Tizen

Samsung Tizen

LG - WeboS

 LG-WebOS-smart-tv

Panasonic - My Home Screen Panasonic-firefox-smart-tv
Sony, Philips, Sharp - Android TV Android TV's interface is its best feature — don't ruin it - 9to5Google

 (bron: consumentenbond.nl)

Ben je niet in het bezit van een Smart TV van een merk dat voorzien is van Android TV? Geen zorgen. Er zijn verschillende manieren om toch Android TV in jouw huiskamer mogelijk te maken. De beste optie is het aanschaffen van een Android TV box met Android TV. Dit kastje is speciaal gemaakt om jouw TV om te toveren tot een Smart TV en is een betaalbare en duurzame oplossing. Er zijn ook TV boxen die op Android draaien maar die niet Google gecertificeerd zijn. We leggen je hier graag uit hoe dat precies zit!

 

Ingebouwde Chromecast

Wat veel mensen niet weten is dat Android TV komt met een ingebouwde Chromecast. Met de aanschaf van een TV box met Android TV is het dus altijd mogelijk om jouw content vanaf je telefoon makkelijk te casten. De aankoop van een losse Chromecast is dus eigenlijk een beetje overbodig als je het vergelijkt met de opties van Android TV.

Het is natuurlijk ook persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het fijn om alle apps op de TV te hebben staan waardoor ze zonder hun telefoon alles kunnen doen wat ze willen. Anderen vinden het juist fijn om alles met de telefoon te doen. Weet jij nog niet zo goed wat het beste bij jou past? In deze blog ‘Chromecast versus Android TV box’ bespreken we de voor- en nadelen van beide apparaten.

 

De Android TV alternatieven

Heb je geen Android TV en geen Android TV box en ben je op zoek naar een passend alternatief voor dit systeem? Daar kunnen we in principe kort over zijn: Er zijn een aantal alternatieven beschikbaar wat op dezelfde manier werkt als Android TV.

Denk bijvoorbeeld aan Roku TV. In principe hetzelfde idee als Android TV. Je kan het gebruiken voor Netflix, Amazon Prime en je eigen content. De interface is volgens gebruikers iets minder overzichtelijk en je hebt geen ingebouwde Chromecast. Ook is Apple TV een grote tegenhanger van Android TV. Misschien wel het grootste nadeel van Apple TV is dat Android apps niet te gebruiken zijn op dit apparaat. Ben jij in het bezit van een Android telefoon en denk je er over na om een set top box te kopen? Zoek dan goed uit wat de compatibiliteit is van deze apparaten. Voor Apple apparaten is het vaak lastig om gekoppeld te worden met Android telefoons.

 

Bekijk ons aanbod Android TV boxen

Ben jij enthousiast geworden over de mogelijkheden van Android TV? Bekijk hier onze verschillende Android TV boxen. Wil je altijd jouw favoriete TV programma bekijken via Ziggo Go of juist die ene Netflix serie? Een Android TV box maakt het mogelijk! Voor vragen zijn we dagelijks bereikbaar via de mail of chat, waar we je graag helpen met het maken van de juiste keuze.

LEAVE A COMMENT
BACK TO TOP