info@boji.nl

Elektrische step kopen? Dit moet je weten voordat je iets bestelt

De komst van de deelscooters in Nederland is bij niemand onopgemerkt gebleven. In de grote steden staan er wel honderden verspreid door de stad. Waar we in Nederland minder weet van hebben, is dat in andere landen van Europa de deelstep juist ontzettend populair is.

De meeste van deze elektrische steps zijn in Nederland echter illegaal en daarom zie je ze vrij weinig. Toch is de elektrische step bezig met een grote opmars in Nederland. Waarom zijn ze zo populair? En worden ze in de toekomst wel legaal in Nederland? In dit uitgebreid artikel over de elektrische step leggen we je alles uit!

Waar koop je een e-step?

Er zijn natuurlijk genoeg plekken op een elektrische step te kopen. Met een keertje Googellen krijg je genoeg resultaten. Het is alleen verstandig om goed te bedenken waar je de elektrische step koopt. Het verkopen van e-steps zit namelijk in de groei en veel dropshippers willen hier een graantje van meepikken. Pas dus op voor dropshipwinkels! Dit zijn winkels die het product niet zelf op voorraad hebben maar als ze een bestelling krijgen dit via China bestellen. Jij moet dus vaak lang op je step wachten en de klantvoorwaarden zijn vaak niet optimaal.

Ga daarom voor zekerheid en koop bij een bekende winkel. De grootste aanbieders in deze steps zijn Bol.com en Amazon. Deze partijen bieden ook veruit de beste klant- en retourvoorwaarden.

Direct naar het assortiment

Hoe werkt een elektrische step?

Een elektrische step is zoals wij het kennen een step met een elektromotor. Dat betekent dat deze een externe aandrijving heeft, los van onze eigen benen. Je kan een elektrische step dus gebruiken zoals een authentieke step door je af te zetten van de grond, of je gebruikt de elektromotor waardoor je je enkel hoeft af te zetten. Wanneer je jezelf hebt afgezet kun je de aandrijving volledig overlaten aan de step zelf! Zorg er alleen wel voor dat je de batterij hebt opgeladen.

Hoe bestuur je een elektrische step?

Het besturen van een e-step is ontzettend makkelijk. Omdat deze door kinderen en volwassen gebruikt kan worden is het ook zo ontzettend populair. Je gebruikt een elektrisch aangedreven step zoals je gewend bent bij een normale step.

 1. Je gaat staan op de step met je handen aan het stuur en zet je af van de grond met je been.
 2. Je begint nu automatisch te rollen. Het enige wat je hoeft te doen is op de aandrijvingsknop te drukken (zie foto).
 3. Omdat je nu elektrisch wordt aangedreven zet je ook je afzetvoet op de step.
 4. Stoppen met rijden? Laat het gas los en rem eventueel bij. Zet bij de juiste snelheid weer je voet aan de grond.
Stuur van een elektrische step
Stuur van een elektrische step

Wie mag een elektrische step besturen?

De overheid heeft een aantal regels opgesteld met betrekking tot de elektrische step wat de verkeersveiligheid moet waarborgen. Naast het feit dat je natuurlijk alleen de e-step mag besturen wanneer je niet onder invloed bent van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen, zijn er nog een aantal regels opgesteld.

Verplicht

 • Bestuurders zijn 16 jaar of ouder
 • De elektrische step moet door de RDW goedgekeurd zijn
 • de e-step moet WA verzekerd zijn en de verzekeringssticker moet zichtbaar op de step te zien zijn
 • Op de openbare weg is het fietspad de juiste plek om te rijden

Niet verplicht

 • Rijbewijs is niet nodig
 • Kenteken is niet nodig
 • Het dragen van een helm is niet verplicht maar wordt wel aangeraden

Let op! Regels kunnen veranderen. Kijk voor de meest actuele regels wat betreft de e-step op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/elektrische-step.

welke elektrische step mag op de weg?

De meeste elektrische steps mogen nog niet op de openbare weg op. Een elektrische step mag tot op heden namelijk alleen de openbare weg op als deze valt onder de zogeheten “bijzondere bromfietsen“. Op dit moment zijn slechts een handjevol bijzondere bromfietsen toegelaten. Wil jij de e-step als vervoermiddel gebruiken op de openbare weg? Onderzoek dan altijd goed of deze zijn goedgekeurd bij de RWD!

Hier moet je op letten bij aanschaf van een e-step

We snappen dat het niet altijd even makkelijk is om te bepalen welke elektrische step nou het beste past bij jouw mensen en behoeften. Daarom hieronder een shortlist met punten waar je op moet letten bij aankoop!

 • Prijs/kwaliteitverhouding
 • Topsnelheid
 • Mogelijkheid tot inklappen
 • Actieradius
 • Gewicht
 • Goedgekeurd door de RWD?
 • Kenteken vereist? 
 • Garantie

Voor wie is een elektrische step bedoeld?

Boji.nl
Logo
Enable registration in settings - general