info@boji.nl

Chromecast VS. Android TV box

Met een Chromecast is het makkelijk om series, films en andere content – te casten naar jouw televisie. Casten houdt het volgende in: ‘het benutten van mobiele en/of webapplicaties, die beschikken over de Google Cast Technologie, om verschillende mediavormen weer te geven op de televisie.’ In andere woorden: je kunt content afspelen op een televisie die een Chromecast heeft aangesloten.

Hiermee zijn de grootste voordelen van een Chromecast ook meteen benoemd. Wanneer je enkel en alleen content wenst te streamen vanaf een extern apparaat, dan voldoen de Chromecast 3 en de Chromecast Ultra uiteraard. Echter zijn er ook andere alternatieven die over dezelfde functionaliteiten beschikken en daarnaast nog meerdere functies bieden. Ter illustratie: voor een Chromecast Ultra betaal je al snel €79,90,-. Terwijl je voor hetzelfde bedrag ook de nieuwe Chromecast met Google TV kan krijgen. Je betaalt voor deze prijs ook een Android TV Box met ingebouwde Chromecast. Op een Android TV Box heb je ook nog eens meer functies en opties.  Wat voor functies dit allemaal zijn, zullen wij jou vertellen in onze blog. Dus lees vooral mee!

Wat zijn de voordelen van een Android TV box?

Een Android TV Box en een Chromecast hebben gelijkenissen. Ze worden allebei gebruikt voor het streamen van content. Ze zorgen er allebei voor dat televisies zonder smart-functionaliteiten, omgetoverd kunnen worden tot een televisie die daar wel over beschikt. En daarnaast maken ze allebei gebruik van een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android.

Eén van de verschillen tussen een Chromecast en een Android TV Box: op een Android TV Box beschik je over een besturingssysteem dat je daadwerkelijk kunt besturen en zien. Met behulp van Android TV is het mogelijk om makkelijk te navigeren tussen alle applicaties, content, foto’s en video’s die op jouw Android TV Box staan. Enkel andere voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • Eigen besturingssysteem
  • Apps downloaden en besturen op een centrale plek
  • Apps gebruiken zonder smartphone
  • TV bedienen met een afstandsbediening
  • Mogelijk om een internetkabel aan te sluiten
  • Externe films en/of bestanden opslaan
Android besturingssysteem op een Android TV Box.

Wat voor voordelen heeft een Chromecast in 2021?

Zijn er überhaupt nog voordelen voor het kopen van een Chromecast in 2021? Ja zeker. Uiteraard verkopen wij met name Android TV Boxen, maar we willen toch objectief de voordelen benoemen van een Chromecast ten opzichte van een Android TV Box. In deze vergelijking nemen we de nieuwste Google Chromecast van 2021 met Google TV nog buiten beschouwing. Deze behandelen we namelijk later in de blog.

Er zijn tegenwoordig ook veel Android TV Boxen die een ingebouwde Chromecast hebben. Dit zijn officiële Google Chromecasts. Enkele Android TV Boxen met een officiële ingebouwde Google Chromecast zijn:

Ingebouwde Chromecast in een Android TV Box

Dus er zijn voldoende Android TV Boxen op de markt met een ingebouwde Chromecast. Wat kan er dan nog een reden zijn om een Google Chromecast aan te schaffen in plaats van een Android TV Box inclusief een ingebouwde Chromecast? De comptabiliteit van de ingebouwde Chromecast van bepaalde Android TV Boxen laat soms te wensen over.

Zo kent de ingebouwde Chromecast van de Xiaomi Mi Box S een paar problemen op het gebied van casten. Sommige applicaties streamen niet soepel of zonder haperingen. Er zijn ook applicaties die helemaal niet lijken te streamen op een Mi Box S. Dit probleem heeft een Chromecast Ultra bijvoorbeeld niet. De hardware op en 2e en 3e generatie Chromecast, is er echt voor gemaakt om het casten zo soepel mogelijk te laten functioneren.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een Chromecast en een Android TV Box?

We hebben al aangegeven wat de voordelen van een Chromecast zijn ten opzichte van een Android TV Box. Hetzelfde hebben we gedaan met de Android TV Box ten opzichte van de Google Chromecast. Toch willen we beknopt weergeven wat de voornaamste verschillen zijn tussen beide mediaspelers. Bij een Chromecast heb je namelijk een ander apparaat nodig om media te streamen en te casten naar de TV. Bij een Android TV Box speel je de content af, vanaf de box. Hierdoor heb je geen ander apparaat nodig. Het is overigens wél mogelijk om op sommige Android TV Boxen, media te streamen.

Daarnaast kun je geen applicaties downloaden op de Chromecast zelf. Het is mogelijk om de applicaties die je op een telefoon of computer hebt, te gebruiken, om content te streamen op de Chromecast. Dit is een reden waarom de meeste Chromecast relatief weinig opslagruimte hebben. Zij hebben het namelijk niet per se nodig. Android TV Boxen daarentegen, hebben juist die opslagruimte nodig. Je moet namelijk apps downloaden op een Android TV Box, wil je deze maximaal kunnen benutten.

Ook zit er qua specificaties van de hardware vaak een groot verschil tussen de Chromecast en Android TV Boxen. Zo hebben Android TV Boxen over het algemeen een betere GPU en CPU. De content wordt namelijk gestreamd vanaf de box zelf – dus komt een goede GPU en CPU goed van pas. De hardware van een Chromecast is daarentegen beter beschikt voor het streamen van content. Veel Android TV Boxen hebben dus een ingebouwde Chromecast, maar in de praktijk blijkt dat het lang niet altijd even soepel werkt als een originele Chromecast.

De verschillen tussen de Chromecast en een Android TV Box.

Nieuwste Google Chromecast met Google TV (2020) versus Android TV Box

Nu is Google ook niet achterlijk. Zij hadden door dat er genoeg alternatieven waren voor de Chromecast. Het was voor Google ook lastig om attractief te blijven, wanneer alternatieven voor de Chromecast, zelfs over een ingebouwde Chromecast beschikten. Een van de grootste kritiekpunten op de Chromecast, was dat je altijd een ander apparaat nodig had om te streamen.

Google gaf gehoor aan de kritiek en kwam met een Chromecast met een eigen besturingssysteem. De Google Chromecast met Google TV is al een tijdje uit, maar nog niet officieel beschikbaar in Nederland. Voor het eerst heeft een Chromecast, uit de Chromecastserie een eigen besturingssysteem. Google TV lijkt heel erg op Android TV (en is dat ook eigenlijk in essentie), alleen heeft het een eigen overlay op het besturingssysteem van Android.

Het besturingssysteem van de Chromecast met Google TV (Nederlandse weergave). Bron: Tweakers.

Nu kent de Google Chromecast met Google TV vele voordelen. Dat zullen we zeker niet ontkennen. Vooral als je kijkt naar de verkoopprijs in Amerika, krijg er ontzettend veel voor terug. De Chromecast met Google TV wordt daar namelijk al verkocht voor $49,99. Helaas is de Chromecast in Europa nog nergens verkrijgbaar voor een vergelijkbare prijs. Sterker nog: het is ook nog eens een stuk duurder dan zijn Amerikaanse broertje. En het lijkt een bewuste keuze van Google om eerst de focus te leggen op de Amerikaanse markt, alvorens de focus verschuift naar de rest van de wereld.

Google TV heeft namelijk de optie om Live-TV mooi te integreren in het besturingssysteem van de Chromecast. Zo wordt het Amerikaanse consumenten een stuk makkelijker gemaakt om overzichtelijk alle zenders, content, films en series op een plek te zien. Het idee is ideaal, alleen nog niet voor de rest van de wereld beschikbaar.

Zo ziet de Google TV interface eruit voor de Amerikaanse consumenten.

We begrijpen uiteraard dat je niet mag klagen voor de prijs van het mediasysteem. Desondanks snappen wij als geen ander dat een Android TV Box altijd interessant zal blijven voor de gemiddelde Nederlander. Wil jij namelijk net iets meer opslagruimte, of werkgeheugen? Dan zul je toch snel bij een Android TV Box uitkomen. Voor een vergelijkbare prijs, krijg je namelijk dezelfde functionaliteiten en daarbovenop ook nog eens voldoende opslagruimte en werkgeheugen. Het blijven vergelijken van producten is ontzettend belangrijk in de beslissingsprocedure.  Hieronder volgt een vergelijksschema van een aantal populaire Chromecasts en Android TV Boxen. 

Vergelijkingstabel Google Chromecast
Vergelijkingsschema Google Chromecast en Android TV Boxen.

Boji.nl
Logo
Enable registration in settings - general