Wat is Kodi?

Auteur: Robin de Groot Onderwerp: January 15, 2021

Kodi (voorheen XBMC) is een streamingapplicatie waarmee je gemakkelijk films en series kunt kijken. Het is een opensourcesoftware. Dit betekent dat de gebruiker van de software of applicatie, ook ontwikkelaar kan en mag zijn. Het is dus aanpasbaar voor de eindgebruiker. Kodi is op vele besturingssystemen te gebruiken, waaronder op een mediaspeler of een Android TV Box. Benieuwd naar wat Kodi nog meer kan? We leggen het je graag uit.
 


 

Kodi kopen?

Wil jij Kodi kopen? Dat snappen we natuurlijk helemaal nadat je hebt gelezen wat de mogelijkheden zijn. Echter is het helemaal niet nodig. Het is immers een opensourcesoftware – zoals we hierboven aangaven. De makers van Kodi zijn zelf enorme liefhebbers van media het consumeren van media. Vanwege hun liefde voor media, besloten zij zelf een medium te programmeren waarin je zo’n beetje elk denkbare vorm van content kunt luisteren, bekijken en streamen. Het is vrij om te gebruiken en het is vrij om aan te passen. Er zijn vele verschillende manieren mogelijk om Kodi volledig naar jouw eigen wensen aan te passen. Zo kun je het volgende aanpassen:

 Thema
 Achtergrond
 Kleur
 Font
  Taal
  Apps
  Extenies 

Kodi geeft je de mogelijkheid om een breed scala aan media en content af te spelen. Hierover later meer. Om gebruik te maken van Kodi, heb je een apparaat nodig waarop Kodi geïnstalleerd kan worden. Sommige mensen schaffen hiervoor een Kodi kastje aan. Ofwel: een Android TV Box, mediaspeler of mediaplayer. Bij Boji hebben wij een groot assortiment Android TV Boxen. Eigenlijk bestaat een ‘Kodi kastje’ niet. Vele besturingssystemen hebben de mogelijkheid om Kodi te installeren. Zo is het mogelijk om Kodi te installeren op een computer, Smart TV, tablet, laptop, tablet, smartphone en op nog meer apparaten.

Het moge duidelijk zijn dat het kopen van een Kodi kastje eigenlijk totaal overbodig is. Sommige verkopers of bedrijven adverteren met het verkopen van een zogenaamd kastje. Soms is het zo dat een Android TV Box de applicatie Kodi al geïnstalleerd heeft. Maar hopelijk begrijp je nu dat dit helemaal niet zo bijzonder is. De ontwikkelaars en makers van deze app – komen vaak genoeg met een verbeterede en geüpdatete versie. Als een Android TV Box, of een andere mediaspeler als Kodi geïnstalleerd heeft – is de kans heel groot dat het een oude en gedateerde versie van Kodi betreft. In dit geval kan het juist meer problemen opleveren, dan dat het oplossingen biedt. Het is belangrijk om zo nu en dan de geüpdatete versie te downloaden zodat bepaalde geïnstalleerde applicaties en extensies nog fatsoenlijk functioneren. Wat extensies precies zijn leggen wij later in dit artikel uit.


 


 Afbeelding 1: Kodi

Wat kan ik met Kodi?

De mogelijkheden met de app Kodi zijn bijna oneindig. Dit komt vanwege het feit dat het een opensourcesoftware is en daarmee ontwikkelaars uitnodigt om gebruik te maken van de mogelijkheden die Kodi te bieden heeft. Wanneer men de gebruikelijke extensies downloadt van Kodi, dan is er niets aan de hand. Maar jammer genoeg is Kodi ook wel beroemd en berucht vanwege het feit dat er zoveel extensies beschikbaar zijn – die niet volledig legaal zijn en soms zelfs illegaal. Door het downloaden van sommige extensies is het mogelijk om films gratis te streamen, die net uit de bioscoop komen. Dit is uiteraard niet de bedoeling – en wij van Boji zijn hier dan ook strikt op tegen. Met dit artikel willen wij dan absoluut niet stimuleren dat mensen misbruik maken van de opties en mogelijkheden die Kodi te bieden heeft.

Zo is er in de herfst van 2016 een online verkoper gearresteerd vanwege het verkopen van ‘fully loaded Kodi boxes’. Met zo’n Kodi kastje kon je gratis films en series streamen – waar je normaliter voor dient te betalen. Hierdoor kreeg Kodi jammer genoeg de reputatie dat het op zichzelf een illegale applicatie is. Dit is dus voor alle duidelijkheid: niet waar. De app Kodi is volledig legaal. Het is niets meer dan een online mediaspeler waarmee je verschillende vormen van content kunt streamen en afspelen. Ook is het mogelijk om content af te spelen, die je zelf in het bezit hebt. Zoals een vakantievideo of vakantiefoto’s. Het verkopen van een Android TV Box waarop Kodi geïnstalleerd is, is dan ook niet illegaal. Een paar van onze tv boxen hebben namelijk de app al geïnstalleerd – dit doen wij om de gebruikerservaring zo makkelijk mogelijk te maken. Wanneer je tv boxen zou verkopen waarop Kodi geïnstalleerd is, terwijl er ook illegale extensies op geïnstalleerd zijn, dan ben je verkeerd bezig. Dat is het voornaamste verschil. Wanneer je de app gebruikt zoals het gebruikt zou moeten worden, dan zijn de mogelijkheden nog steeds enorm groot:

 Films streamen, downloaden en bekijken
 Muziek beluisteren
 TV programma’s terugkijken
 Foto’s bekijken
 Live tv
 Thema aanpassen
 Webbrowser gebruiken
 Extensies downloaden

 

De beste Kodi add-ons (extensies) van 2020?

Uiteraard verschillen smaken, maar de beste add-ons van Kodi zullen wij hieronder voor jou plaatsen. Let wel: deze extensies zijn allemaal legaal verkrijgbaar. Wij stimuleren op geen enkele manier illegaal misbruik van bepaalde extensies die verkrijgbaar zijn via Kodi. Een overzicht van alle extensies van Kodi vind je hier.

 

 Afbeelding 2: Een overzicht van een paar Kodi extensiesWat ons betreft zijn er toch echt een paar extensies die er tussenuit springen en zeker niet mogen ontbreken als jij in het bezit bent van Kodi:

Crackle
Crackle is eigendom van Sony en daarmee is ook veel gezegd. Sony neemt hun werk altijd serieus en in dit geval hebben ze ook zeker puik werk geleverd. Met Crackle heb je de mogelijkheid om Hollywoodfilms, tv-series en andere series te bekijken. En dit is allemaal gratis! Het is zeker een aanrader en het kan geen kwaad om even een kijkje te nemen.


Retrospect
Met deze applicatie kun je Nederlandse uitzendingen van de meest populaire zenders terugkijken en ook live bekijken. Ze maken gebruik van de online streamingsdiensten van de Nederlandse zenders. Dit is dus een ideale extensie als je van live tv kijken houdt. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen dus!

Popcornflix
Nee, geen Netflix. Maar voor een gratis alternatief mogen we zeker niet klagen! Met deze extensie kun je gratis films bekijken en ook in vrij hoge kwaliteit. Het enige nadeel is dat de beschikbare films, niet de meest gewilde en populaire films zijn. Misschien zit er toch iets tussen wat je altijd een keer had willen zien, maar waarvoor je nooit een bioscoopkaartje hebt gekocht. Zo hebben wij onlangs nog naar Teenage Mutant Ninja Turtles gekeken via Popcornflix. Je moet er maar van houden uiteraard..

SoundCloud
Oké, als je een Android TV Box hebt – is het ook mogelijk om deze applicatie direct te downloaden. Dus misschien een beetje gek dat het in dit lijstje staat, maar voor velen is het fijn en overzichtelijk om applicaties en extensies te hebben in één omgeving. Daarom staat SoundCloud in dit lijstje. Je kunt onder andere muziek luisteren en podcasts beluisteren. Ideaal als je een keer iets anders wilt dan alleen maar films en series kijken. Aanrader dus!

Comedy Central
Natuurlijk kent iedereen de zender. Maar wist je ook dat een Kodi-extensie mogelijk was? Wanneer je bijvoorbeeld geen kabeltelevisie hebt is het enorm handig om deze extensie te downloaden. Wat ons betreft zeker een aanrader.


 


 Afbeelding 3: Onze favoriete Kodi extensies


Welk besturingssysteem moet ik hebben om Kodi te installeren?

Momenteel zijn er enkele besturingssystemen die geschikt zijn om Kodi op te installeren:
 Android 5.0 of hoger
 iOS 6.0 of hoger
 iOS Apple TV 2, 3, 4, 5
 Mac OS X 10.8 of hoger
 Linux
 Windows 7 of hoger (Windows 10 wordt sterk aangeraden)

 

Hoe installeer ik Kodi?

Het ligt er natuurlijk aan wat voor apparaat je hebt, maar als je Kodi wilt installeren op de computer kun je het beste Kodi downloaden via de officiële website. Geef aan voor welk besturingssysteem je Kodi wenst te installeren.

 


 Afbeelding 4: Hoe installeer ik Kodi?


Wanneer je Kodi wenst te downloaden voor Windows, wordt het ten zeerste aangeraden om minimaal Windows 10 te hebben. Selecteer de 64BIT of de 32BIT variant – afhankelijk van jouw Windows besturingssysteem. Wanneer je een MacOS hebt, zul je merken dat je alleen de optie hebt om de 64BIT variant te downloaden.

 


Afbeelding 5: Hoe installeer ik Kodi?
Wanneer je de download begonnen bent, zal het programma automatisch gedownload worden. Sla het bestand op – of kies ervoor om het bestand meteen uit te voeren wanneer het klaar is met downloaden.

 


Afbeelding 6: Hoe installeer ik Kodi? 


Afbeelding 7: Hoe installeer ik Kodi?Doorloop alle stappen totdat het programma geïnstalleerd is op jouw computer. Vervolgens kan het programma geopend worden en is het gereed voor gebruik.
 

Wat is de meest recente Kodi update? (Leia 18.6)

Zoals we eerder aangaven in dit artikel: Kodi komt geregeld met updates. En gelukkig maar. De bugs en crashes komen jammer genoeg zo nu en dan voor. Kodi hoopt dit grotendeels opgelost te hebben met hun nieuwe update. De laatste versie: Kodi 18.6 (Leia) is namelijk uitgekomen op 3 maart 2020. Meer informatie hierover vind je hier.
 

Welke multimediaformaten worden ondersteund door Kodi?

 Blu-ray | cd’s |dvd’s | USB Flash Drives | harde schijven
 Airplay | AirTunes | DLNA | SMB | DAAP | NFS | HTTP(S) | WebDAV | FTP | MMS
 AVI | MPEG | WMV | FLW | MKV/MKA | ASF | MP4 | QuickTime | NUT | FLI | WTV
 MPEG1 en MPEG2 | MPEG-4 AVC | MPJEG | RMVB | Cinepak
 En nog véél, véél meer!
Kodi kastje kopen?

Wil je een Kodi kastje aanschaffen? Of wil je gewoonweg kijken wat de mogelijkheden zijn? Bij Boji heb je een ruim assortiment aan Android TV Boxen. Wij staan daarom ook klaar om jou te helpen. Het maken van een keuze is soms lastig. Al helemaal wanneer het producten zijn die je niet zomaar koopt. Het kopen van een mediaspeler doe je natuurlijk niet elke dag – dus je wilt graag de juiste keuze maken. Heb jij specifieke behoeften en wil je weten welke mediaspeler het beste bij jou past? Dan kun je het beste een chat met ons beginnen! Wij staan elke dag klaar om jou te helpen. Twijfel je tussen een aantal Android TV Boxen? Dan voorzien wij jou graag van advies. Ons personeel heeft veelal ervaring met tv-boxen en daarom ook veel expertise op dit gebied. Schroom dus niet om een vraag te stellen! Wij zijn hier om jou te helpen.

Keuze kunnen maken? Dan kun je zorgeloos de bestelling plaatsen en zorgen wij dat het helemaal in orde komt. Je krijgt van ons automatisch een bestellingbevestiging per mail. Ook houden wij jou op de hoogte van de verzendstatus door middel van track en trace. Doorgaans geldt er een levertijd van 1 werkdag – mits anders wordt aangegeven.

Veel kijkplezier gewenst!


Team Boji.
  

Laat een reactie achter
Terug naar boven