Wat is IPTV en wat is een IPTV Box?

Auteur: Robin de Groot Onderwerp: May 01, 2021In deze blogpost gaan we het uitgebreid hebben over IPTV en over IPTV Boxen. IPTV staat voor Internet Protocol Television. IPTV verschilt van reguliere TV – doordat de televisiezenders worden verstuurd via het IP-adres, ofwel via het Internet Protocol Netwerk. In plaats via COAX-aansluiting  of een satellietverbinding. In plaats van gedownloade media – biedt IPTV de mogelijkheid – om constant de media de streamen vanaf het internet. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld een televisiezender direct streamen op de IPTV Box. Hierin verschilt IPTV bijvoorbeeld van andere Content On Demand Streamingsdiensten zoals Netflix bijvoorbeeld.


Inhoud van deze blog

Naar de basis

 Om te beginnen

Goed om te weten

 • Wat is het verschil tussen IPTV en TV kijken via internet?
 • De kosten van een IPTV abonnement
 • Denk aan een stabiele internet verbinding
 • Wat is het verschil tussen een Android TV box en een IPTV box?

 


IPTV uitgelegd - Sreamen via het IP-adres?

IPTV staat dus voor Internet Protocol Television – maar het kan ook breder getrokken worden dan alleen het streamen van televisie. IPTV staat ook voor multimediacontent als audio, tekst, video, afbeeldingen - dat wordt getransfereerd over het IP-netwerk. Een IPTV-verbinding staat bekend als een kwalitatieve en stabiele verbinding waarbij er doorgaans gebruik wordt gemaakt van diensten als Live Televisie, Video On Demand (VOD) en Interactieve Televisie. Het transfereren gebeurt dus via het IP-adres van het apparaat. Met een IP-adres wordt een computer, of in dit geval, een IPTV-ontvanger, herkend die op het internet is aangesloten. Elk apparaat dat verbonden is aan het internet – heeft een unieke code.


Wat kan ik met IPTV en een IPTV Box?

Het is dus mogelijk om met IPTV te kijken naar al jouw favoriete programma’s in de hoogste kwaliteit. Maar je kunt dus ook kijken wanneer je wilt. Vaak is het mogelijk om gebruik te maken van interactieve televisie. Dus je kunt zelf bepalen wanneer je een aflevering kijkt, of je hem stopzet, of je doorspoelt, etc. Daarnaast heb je vaak de beschikking over heel veel zenders. In sommige gevallen zelfs duizenden zenders! Tegenwoordig zijn er steeds meer en meer zenders die 4K-resolutie aanbieden. Zelfs zenders in een resolutie van 8K. Met IPTV heb je een ruim aanbod aan zenders die deze twee resoluties aanbieden. Dus nog even alles wat je met IPTV kunt, op een rijtje:

 • Veel zenders
 • Hoogste kwaliteit
 • Kijken wanneer je wilt
 • Interactieve Televisie
 • Spelen van games
 • Apps downloaden en gebruiken

Video 1: Een voorbeeld van wat één va de nieuwste IPTV-boxen kan doen.


Wat heb ik nodig om IPTV te kijken?

Om IPTV te kunnen kijken, heb je een IPTV-abonnement of IPTV-provider nodig. Het verschil hiertussen, leggen wij later uit. Over het algemeen zijn providers die IPTV-signalen aanbieden, met name ADSL en glasvezel providers. Daarnaast heb je ook een IPTV-decoder, ofwel: IPTV-ontvangen of IPTV-box.  De meeste providers die IPTV aanbieden, leveren ook een IPTV-decoder. Daarnaast heb je een ADSL-of glasvezelmodem nodig. En tot slot een televisie. Dat je per se een Smart TV nodig zou moeten hebben, is een misverstand. Het aansluiten van een IPTV-Box, gaat haast op dezelfde manier als het aansluiten van een Android TV Box.

 • IPTV-abonnement of IPTV-provider
 • IPTV-ontvanger
 • ADSL-of glasvezelmodem
 • Televisie

Afbeelding 1: Aantal benodigdheden voor een IPTV-Box

Wat zijn de beste IPTV-boxen?

Uiteraard heb je ook een IPTV-box nodig om IPTV te kunnen kijken. Wij verkopen deze en zullen aangeven wat de beste IPTV-boxen zijn. 

Plek 1: Ematic Pro X

De Ematic Pro X wordt het vaakst bij ons verkocht. We snappen heel goed waarom. De Ematic is een krachtige IPTV Box met een officieel Android TV™ besturingssysteem. Dit houdt in dat alle beschikbare applicaties in de Google Play Store™ speciaal ontwikkeld zijn voor de televisie. Daarnaast heeft de Ematic Pro X de mogelijkheid om Netflix in 4K HDR te streamen. Dit is niet vanzelfsprekend bij Android TV Boxen.

Verder beschikt de Ematic Pro X over een Amlogic S905X processor, 2GB DDR3 RAM-geheugen en 8GB opslagruimte. Zowel het RAM-geheugen als de opslagruimte – zijn meer dan voldoende wanneer je een Android TV Box met name gebruikt voor het streamen van content. Een ander voordeel van de Ematic Pro X, is dat het LAN-aansluiting heeft. De Xiaomi Mi Box S lijkt qua specificaties heel erg op de Ematic Pro X, maar beschikt bijvoorbeeld niet over een LAN-aansluiting.

Ematic Pro X

Plek 2: Formuler Z8 pro

De Formuler Z8 Pro is een moderne klassieker. Het is echt een gevestigde naam in de wereld van IPTV. Uiteraard een mooie box dat beschikt over een Android 7.0 besturingssysteem en Widevine L1. Daarnaast beschikt de Formuler Z8 Pro over My TV Online 2 IPTV.

formuler z8

Plek 3: Mecool KM2

Qua specificaties is de Mecool KM2 beter dan de Ematic Pro X en de Xiaomi Mi Box S. Waarom staat hij dan op plek 3? Omdat het een hogere prijs heeft. Wij kijken namelijk ook naar de prijs/kwaliteit verhouding. Wanneer je het niet erg vindt om een paar tientjes meer te betalen, dan is de Mecool KM2 zeker het overwegen waard. Hij heeft namelijk dezelfde functionaliteiten als de Ematic Pro X. Denk aan Netflix in 4K HDR, officiële Google licentie en de laatste Android 10 TV™  besturingssysteem.

De KM2 kent een snellere processor met de Amlogic S905X2-B Quad Core, 2GB RAM-geheugen met DDR4 voor een snellere schakeling tussen applicaties en Dolby Surround 5.1. Net als bij de Ematic heb je een ruime keuze uit jouw favoriete apps, zoals Ziggo Go TV, NPO, NOS, Pathé Thuis, YouTube, Netflix, Amazon Prime Video en Disney+.
Mecool KM2

Plek 4: Mecool KM9

De Mecool KM9 van Nintai is een uitstekend alternatief wanneer je niet per se Netflix wilt kijken. Op deze box is het namelijk niet mogelijk om Netflix te kijken wegens de licentie. Maar het is wel een krachtige IPTV Box met officiële Google licentie, officiële Android 10 TV™, een snelle Amlogic S905X2 processor, 2GB DDR4 ram en nog veel meer.

Deze box lijkt qua specificaties heel erg op de twee bovengenoemde boxen. Het voornaamste verschil zit hem in de opslagruimte. Deze heeft namelijk maar liefst 16GB opslagruimte. Daarnaast is de processor ook een stuk sneller, dan die van de Ematic Pro X. Ook heeft deze Android TV Box een snellere RAM-geheugen. Weliswaar evenveel als de Ematic, namelijk 2GB, maar de Mecool KM9 heeft DDR4 RAM-geheugen en de Ematic DDR3 RAM-geheugen. Qua prijs/kwaliteitverhouding is dit een uitstekende mediaspeler!
Mecool KM9

Plek 5: Nintai AA12

Tot slot hebben wij een plekje voor de Nintai AA12. Dit is de enige Android TV Box in het lijstje, dat geen officiële Google licentie heeft. Het Android 9.0 besturingssysteem is de reguliere Android. Dit houdt in dat je toegang hebt tot de Google Play Store™ waar tablets en telefoons – ook toegang tot hebben. Met andere woorden: je kunt zo’n beetje alle beschikbare apps in de Google Play Store™ downloaden. Let wel: niet alle apps zijn geoptimaliseerd voor gebruik op de televisie. Als je een beetje handig bent – weet je je hier wel mee te redden.

DezeI IPTV Box – is vergeleken met de andere TV-boxen een echte krachtpatser. Met de Amlogic S905X heeft hij een net-zo-krachtige processor als de Ematic Pro X. Daartegenover staat dat de AA12 de beschikking heeft over 4GB RAM-geheugen en 64GB opslagruimte.

AA12Wat is het verschil tussen legale IPTV-providers en illegale IPTV-abonnementen?

Er zijn dus in Nederland een aantal providers die gebruikmaken van de IPTV-techniek. Namelijk: het transfereren van data via het IP-adres. Dit is een legale manier van het gebruikmaken van de IPTV-technieken. KPN, Ziggo, T-Mobile & Canal Digitaal bieden deze diensten immers. Providers die legaal IPTV aanbieden:

 • KPN
 • Ziggo
 • T-Mobile
 • Canal Digitaal

Toch denken mensen niet meteen aan deze IPTV-providers, wanneer ze het hebben over IPTV. Er wordt doorgaans gedacht aan een abonnement waarbij je voor een relatief klein bedrag per maand, een onbeperkt aantal zenders hebt. Denk hierbij ook aan extra zenderpakketten als:

 • ESPN Compleet
 • Ziggo Sport Totaal
 • Film1
 • TV Royaal
 • Erotiek

Het is verboden om dit soort IPTV-abonnement af te sluiten. In 2017 werd er door het Europese Hof van Justitie bepaald dat het verkopen van mediaspelers, in dit geval IPTV-boxen, met links naar beschermde inhoud een is en daarmee inbreuk kan maken. Met andere woorden: wanneer je er bewust voor kiest om een IPTV-abonnement af te sluiten, loop je het risico om veroordeeld te worden voor het maken van inbreuk. StichtingBrein.nl vecht al jaren tegen het opzettelijk gebruikmaken van IPTV-diensten.


Afbeelding 2: Stichting Brein verzet zich tegen inbreuk op Intellectueel Eigendom.

Wij citeren: ‘Sinds het BREIN / Filmspeler arrest van het Europese Hof van Justitie (HvJEU) uit april 2017, heeft BREIN 2988 advertenties voor illegale IPTV abonnementen van vraag-en-aanbod sites verwijderd en 46 illegale aanbieders opgespoord en gestopt. Daarnaast heeft BREIN sindsdien 323 websites afgesloten waarop illegale IPTV abonnementen werden aangeboden. Ook die illegale aanbieders doen er alles aan om zich anoniem te houden. Zij geven onjuiste naam- en adresgegevens op aan de hosting providers van hun websites die dat niet controleren. Dan kunnen zij na afsluiting van hun sites ergens anders opnieuw beginnen. BREIN pleit er daarom voor dat in de nieuwe Digital Services Act ook hosting providers de identiteit van hun klanten moeten verifiëren. Nu kan BREIN hen alleen achterhalen wanneer zij op internet sporen achterlaten. Schikkingen kunnen oplopen tot tienduizenden euro.’

Het verkopen van IPTV-boxen is an sich niet verboden of illegaal. Het gaat specifiek om de diensten die geleverd worden bij een IPTV-abonnement of een IPTV-app.

IPTV in 4K

IPTV wordt vaak geadverteerd in combinatie met 4K-mogelijkheden.  4K kwaliteit is een hoge resolutie van 3840*2160 pixels – hiermee is het aantal pixels viermaal hoger dan het aantal pixels van een Full HD resolutie. Ultra High Definition (UHD) TV, ofwel: 4K-televisie. De meeste IPTV-abonnementen beweren zenders aan te bieden in een 4K-resolutie, maar in de praktijk blijkt dit best tegen te vallen. De meeste IPTV-zenders hebben een resolutie van 720P of 1080P als je geluk hebt. Wees hier dus alert op, wanneer je overweeg om een IPTV-abonnement te nemen. Dit is trouwens iets wat wij niet aanraden.

 

Afbeelding 3: 4K resolutie weergegeven. 


Wat is het verschil tussen IPTV en TV via het internet?

In wezen lijken deze twee manieren van content transfereren – heel erg op elkaar. IPTV maakt immers gebruik van het IP-netwerk. Dus het Internet Protocol Netwerk. Dit netwerk is een  afgesloten netwerk en staat los van het internetnetwerk. Hierdoor wordt de kwaliteit, snelheid en stabiliteit gewaarborgd op het IP-netwerk. TV via het internet vindt plaats op een publieke netwerk, in tegenstelling tot een IPTV-netwerk. Hierdoor is de verbinding van TV via het internet, niet beschermd.

Wat betaal je voor een IPTV-abonnement?

Er zijn vele IPTV-aanbieders op de markt. De prijzen verschillen daarom enorm. Onderstaande prijzen met daar bijbehorende pakketten en opties, staan hier puur ter illustratie vermeld.

 1 Maand Premium TV

 • €19,95
 • Internationaal pakket met 12.000 zenders
 • 000 films en series
 • Full HD, HD en UHD beeldkwaliteit
 • 7 dagen terugkijken naar Nederland, België, Oekraïne, Polen en Turkije

3 Maanden Premium TV

 • €34,95
 • Internationaal pakket met 12.000 zenders
 • 000 films en series
 • Full HD, HD en UHD beeldkwaliteit
 • 7 dagen terugkijken naar Nederland, België, Oekraïne, Polen en Turkije

6 Maanden Premium TV

 • €54,95
 • Internationaal pakket met 12.000 zenders
 • 000 films en series
 • Full HD, HD en UHD beeldkwaliteit
 • 7 dagen terugkijken naar Nederland, België, Oekraïne, Polen en Turkije

12 Maanden Premium TV

 • €89,95
 • Internationaal pakket met 12.000 zenders
 • 000 films en series
 • Full HD, HD en UHD beeldkwaliteit
 • 7 dagen terugkijken naar Nederland, België, Oekraïne, Polen en Turkije

Afbeelding 4: Prijzenpakket van een IPTV-aanbieder


Hoe snel moet mijn internetverbinding zijn voor IPTV?

Wij raden een internetsnelheid van minimaal 10Mbps voor een stabiele IPTV-verbinding. Om überhaupt Video On Demand te streamen, heb je een minimale snelheid nodig van 0,5 megabit per seconde.

 

 • Minimale snelheid VOD                 | 0,5 megabit per seconde
 • Geadviseerde snelheid VOD         | 1,5 megabit per seconde
 • Standard Definition (<1080p)        | 3 megabit per seconde
 • Full HD 1080p                               | 5 megabit per second
 • Stabiele IPTV                                | 10 megabit per seconde
 • 4K UHD Content streamen           | 25 megabit per seconde

 

Wat is het verschil tussen IPTV-Boxen en Android TV Boxen?

IPTV-Boxen en Android TV Boxen lijken heel erg op elkaar. Heel veel Android TV Boxen, hebben ook de mogelijkheid om IPTV-abonnement of IPTV-zenders te ontvangen. Dus het is vrij lastig om onderscheid tussen deze twee boxen te maken. Het wordt al helemaal verwarrend wanneer IPTV-Boxen, ook nog eens Android als besturingssysteem hebben. Net als de Formuler Z8 bijvoorbeeld.

Eerder in de blog h adden we het over de definitie van een IPTV-box. Dit wordt namelijk ook een IPTV-decoder genoemd. Set-top Boxen (STB) is een verzamelnaam voor televisiedecoders. Providers installeren doorgaans een televisiedecoder bij jou in huis, zodat je kunt genieten van live televisie.  Toch zijn er verschillen tussen een IPTV-Box en een Android TV Box. Het voornaamste verschil is dan toch de manier van het transfereren van de content. IPTV-Boxen zijn speciaal ontwikkel voor het gebruikmaken van het IP-netwerk. Sommige Android TV Boxen, kunnen gebruikmaken van IPTV-apps en IPTV-diensten, maar dit zal dan via het internetnetwerk van de Android TV Box gaan. En dit is een stuk minder veilig en stabiel.


Afbeelding 5: Een IPTV-Box met Android Besturingssysteem


IPTV Box kopen?

Wil je een IPTV Box kopen? ? Of wil je gewoonweg kijken wat de mogelijkheden zijn? Bij Boji heb je een ruim assortiment aan IPTV-Boxen en Android TV Boxen. Wij staan daarom ook klaar om jou te helpen. Het maken van een keuze is soms lastig. Al helemaal wanneer het producten zijn die je niet zomaar koopt. Het kopen van een mediaspeler doe je natuurlijk niet elke dag – dus je wilt graag de juiste keuze maken. Heb jij specifieke behoeften en wil je weten welke mediaspeler het beste bij jou past? Dan kun je het beste een chat met ons beginnen! Wij staan elke dag klaar om jou te helpen. Twijfel je tussen een aantal Android TV Boxen? Dan voorzien wij jou graag van advies. Ons personeel heeft veelal ervaring met tv-boxen en daarom ook veel expertise op dit gebied. Schroom dus niet om een vraag te stellen! Wij zijn hier om jou te helpen.

Keuze kunnen maken? Dan kun je zorgeloos de bestelling plaatsen en zorgen wij dat het helemaal in orde komt. Je krijgt van ons automatisch een bestellingbevestiging per mail. Ook houden wij jou op de hoogte van de verzendstatus door middel van track en trace. Doorgaans geldt er een levertijd van 1 werkdag – mits anders wordt aangegeven.

Veel kijkplezier gewenst!

Team Boji.

 

2 reacties
Auteur: Boji Onderwerp: July 07, 2021

Dag Thei,

Wij verkopen alleen IPTV-boxen en geen abonnementen. Dit staat ook aangegeven in het artikel.

Auteur: Thei Snijders Onderwerp: July 01, 2021

Vraagje over IPTV, krijg ik dan van jullie de omvormer van signaal naar tv..( kastje )
En kan ik dan ook ziggo ontvangen..
Hoe zit het met films e.d..
Wordt het ook door jullie geïnstalleerd.. of gaat dit via afstand.. online..
Graag iets meer uitleg voor ik in zee ga…

Laat een reactie achter
Terug naar boven