Chromecast versus Android TV Box 2021

Auteur: Robin de Groot Onderwerp: January 15, 2021

Met een Chromecast is het makkelijk om series, films en andere content – te casten naar jouw televisie. Casten houdt het volgende in: ‘het benutten van mobiele en/of webapplicaties, die beschikken over de Google Cast Technologie, om verschillende mediavormen weer te geven op de televisie.’ In andere woorden: je kunt content afspelen op een televisie die een Chromecast heeft aangesloten.

Hiermee zijn de grootste voordelen van een Chromecast ook meteen benoemd. Wanneer je enkel en alleen content wenst te streamen vanaf een extern apparaat, dan voldoen de Chromecast 3 en de Chromecast Ultra uiteraard. Echter zijn er ook andere alternatieven die over dezelfde functionaliteiten beschikken en daarnaast nog meerdere functies bieden. Ter illustratie: voor een Chromecast Ultra betaal je al snel €79,90,-. Terwijl je hetzelfde bedrag ook betaalt voor een Android TV Box met ingebouwde Chromecast. Op een Android TV Box heb je ook nog eens meer functies en opties.  Wat voor functies dit allemaal zijn, zullen wij jou vertellen in onze blog. Dus lees vooral mee!Wat zijn de voordelen van een Android TV Box ten opzichte van een Google Chromecast?

Een Android TV Box en een Chromecast hebben gelijkenissen. Ze worden allebei gebruikt voor het streamen van content. Ze zorgen er allebei voor dat televisies zonder smart-functionaliteiten, omgetoverd kunnen worden tot een televisie die daar wel over beschikt. En daarnaast maken ze allebei gebruik van een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android.

Eén van de verschillen tussen een Chromecast en een Android TV Box: op een Android TV Box beschik je over een besturingssysteem dat je daadwerkelijk kunt besturen en zien. Met behulp van Android TV is het mogelijk om makkelijk te navigeren tussen alle applicaties, content, foto’s en video’s die op jouw Android TV Box staan. Enkel andere voordelen zijn bijvoorbeeld:


 Eigen besturingssysteem
 Apps downloaden en besturen op een centrale plek
 Apps gebruiken zonder smartphone
 TV bedienen met een afstandsbediening
 Mogelijk om een internetkabel aan te sluiten
 Externe films en/of bestanden opslaan

Android TV Box besturingssysteem
Afbeelding 1 : Android besturingssysteem op een Android TV Box.

Wat voor voordelen heeft een Chromecast in 2021?

Zijn er überhaupt nog voordelen voor het kopen van een Chromecast in 2021? Ja zeker. Uiteraard verkopen wij met name Android TV Boxen, maar we willen toch objectief de voordelen benoemen van een Chromecast ten opzichte van een Android TV Box. In deze vergelijking nemen we de nieuwste Google Chromecast van 2021 met Google TV nog buiten beschouwing. Deze behandelen we namelijk later in de blog.

Er zijn tegenwoordig ook veel Android TV Boxen die een ingebouwde Chromecast hebben. Dit zijn officiële Google Chromecasts. Enkele Android TV Boxen met een officiële ingebouwde Google Chromecast zijn:


 Ematic Pro X
 Mecool KM1
 Mecool KM9
 Xiaomi Mi Box S
 Nvidia Shield TV
 Dynalink Android TV Box
 Chromecast met Google TV
 

Ingebouwde Chromecast Android TV Box
Afbeelding 2 : Ingebouwde Chromecast van de Ematic Pro X. 

Dus er zijn voldoende Android TV Boxen op de markt met een ingebouwde Chromecast. Wat kan er dan nog een reden zijn om een Google Chromecast aan te schaffen in plaats van een Android TV Box inclusief een ingebouwde Chromecast? De comptabiliteit van de ingebouwde Chromecast van bepaalde Android TV Boxen laat soms te wensen over. Zo kent de ingebouwde Chromecast van de Xiaomi Mi Box S een paar problemen op het gebied van casten. Sommige applicaties streamen niet soepel of zonder haperingen. Er zijn ook applicaties die helemaal niet lijken te streamen op een Mi Box S. Dit probleem heeft een Chromecast Ultra bijvoorbeeld niet. De hardware op en 2e en 3e generatie Chromecast, is er echt voor gemaakt om het casten zo soepel mogelijk te laten functioneren.
 

Wat zijn de grootste verschillen tussen een Chromecast en een Android TV Box?

We hebben al aangegeven wat de voordelen van een Chromecast zijn ten opzichte van een Android TV Box. Hetzelfde hebben we gedaan met de Android TV Box ten opzichte van de Google Chromecast. Toch willen we beknopt weergeven wat de voornaamste verschillen zijn tussen beide mediaspelers. Bij een Chromecast heb je namelijk een ander apparaat nodig om media te streamen en te casten naar de TV. Bij een Android TV Box speel je de content af, vanaf de box. Hierdoor heb je geen ander apparaat nodig. Het is overigens wél mogelijk om op sommige Android TV Boxen, media te streamen.

Daarnaast kun je geen applicaties downloaden op de Chromecast zelf. Het is mogelijk om de applicaties die je op een telefoon of computer hebt, te gebruiken, om content te streamen op de Chromecast. Dit is een reden waarom de meeste Chromecast relatief weinig opslagruimte hebben. Zij hebben het namelijk niet per se nodig. Android TV Boxen daarentegen, hebben juist die opslagruimte nodig. Je moet namelijk apps downloaden op een Android TV Box, wil je deze maximaal kunnen benutten.

Ook zit er qua specificaties van de hardware vaak een groot verschil tussen de Chromecast en Android TV Boxen. Zo hebben Android TV Boxen over het algemeen een betere GPU en CPU. De content wordt namelijk gestreamd vanaf de box zelf – dus komt een goede GPU en CPU goed van pas. De hardware van een Chromecast is daarentegen beter beschikt voor het streamen van content. Veel Android TV Boxen hebben dus een ingebouwde Chromecast, maar in de praktijk blijkt dat het lang niet altijd even soepel werkt als een originele Chromecast.

 

Voordelen van een tv box vs chromecast
Afbeelding 3 : De voordelen van een Chromecast ten opzichte dat van een Android TV Box. 

Nieuwste Google Chromecast met Google TV (2020) versus Android TV Box

Nu is Google ook niet achterlijk. Zij hadden door dat er genoeg alternatieven waren voor de Chromecast. Het was voor Google ook lastig om attractief te blijven, wanneer alternatieven voor de Chromecast, zelfs over een ingebouwde Chromecast beschikten. Een van de grootste kritiekpunten op de Chromecast, was dat je altijd een ander apparaat nodig had om te streamen. Google gaf gehoor aan de kritiek en kwam met een Chromecast met een eigen besturingssysteem. De Google Chromecast met Google TV is al een tijdje uit, maar nog niet officieel beschikbaar in Nederland. Voor het eerst heeft een Chromecast, uit de Chromecastserie een eigen besturingssysteem. Google TV lijkt heel erg op Android TV (en is dat ook eigenlijk in essentie), alleen heeft het een eigen overlay op het besturingssysteem van Android.

Afbeelding 4 : Het besturingssysteem van de Chromecast met Google TV (Nederlandse weergave). Bron: Tweakers.

Nu kent de Google Chromecast met Google TV vele voordelen. Dat zullen we zeker niet ontkennen. Vooral als je kijkt naar de verkoopprijs in Amerika, krijg er ontzettend veel voor terug. De Chromecast met Google TV wordt daar namelijk al verkocht voor $49,99. Helaas is de Chromecast in Europa nog nergens verkrijgbaar voor een vergelijkbare prijs. Sterker nog: het is ook nog eens een stuk duurder dan zijn Amerikaanse broertje. En het lijkt een bewuste keuze van Google om eerst de focus te leggen op de Amerikaanse markt, alvorens de focus verschuift naar de rest van de wereld. Google TV heeft namelijk de optie om Live-TV mooi te integreren in het besturingssysteem van de Chromecast. Zo wordt het Amerikaanse consumenten een stuk makkelijker gemaakt om overzichtelijk alle zenders, content, films en series op een plek te zien. Het idee is ideaal, alleen nog niet voor de rest van de wereld beschikbaar.


Afbeelding 5: Zo ziet de Google TV interface eruit voor de Amerikaanse consumenten.

We begrijpen uiteraard dat je niet mag klagen voor de prijs van het mediasysteem. Desondanks snappen wij als geen ander dat een Android TV Box altijd interessant zal blijven voor de gemiddelde Nederlander. Wil jij namelijk net iets meer opslagruimte, of werkgeheugen? Dan zul je toch snel bij een Android TV Box uitkomen. Voor een vergelijkbare prijs, krijg je namelijk dezelfde functionaliteiten en daarbovenop ook nog eens voldoende opslagruimte en werkgeheugen. Hieronder volgt een vergelijksschema van een aantal populaire Chromecasts en Android TV Boxen.


Afbeelding 6: Vergelijkingsschema Google Chromecast en Android TV Boxen.
 

Android TV Box kopen met Chromecast? 

Wil je een Smart TV Box aanschaffen? Of wil je gewoonweg kijken wat de mogelijkheden zijn? Bij Boji heb je een ruim assortiment aan Android TV Boxen. Ook hebben we genoeg Android TV Boxen met een ingebouwde Chromecast.  Wij staan daarom ook klaar om jou te helpen. Het maken van een keuze is soms lastig. Al helemaal wanneer het producten zijn die je niet zomaar koopt. Het kopen van een mediaspeler doe je natuurlijk niet elke dag – dus je wilt graag de juiste keuze maken. Heb jij specifieke behoeften en wil je weten welke mediaspeler het beste bij jou past? Dan kun je het beste een chat met ons beginnen! Wij staan elke dag klaar om jou te helpen. Twijfel je tussen een aantal Android TV Boxen? Dan voorzien wij jou graag van advies. Ons personeel heeft veelal ervaring met tv-boxen en daarom ook veel expertise op dit gebied. Schroom dus niet om een vraag te stellen! Wij zijn hier om jou te helpen.

Keuze kunnen maken? Dan kun je zorgeloos de bestelling plaatsen en zorgen wij dat het helemaal in orde komt. Je krijgt van ons automatisch een bestellingbevestiging per mail. Ook houden wij jou op de hoogte van de verzendstatus door middel van track en trace. Doorgaans geldt er een levertijd van 1 werkdag – mits anders wordt aangegeven.

Veel kijkplezier gewenst!

Team Boji.

1 reactie
Auteur: Rina Pater Aalderink Onderwerp: July 28, 2021

Wifi De kuupershoek2 free netwerk /// Camping Caravan met voortent
Abommennet van Ziggo go klantnummer 4443598 H.Pater .en Vodafone klantnummer 5109264
Goolge chromecast met Tv android en mobiellen zijn slecht verbinding
We zijn doof

Laat een reactie achter
Terug naar boven