info@boji.nl

8K pixelresolutie – 8K tv klopt op de deur!

Heb je altijd willen weten wat het aantal pixels is van een 8K-resolutie? Waarschijnlijk niet, want 8K is relatief onbekend. Het zal nog heel lang duren voordat het de norm wordt op het gebied van resolutie – en wij vragen ons hardop af of het ooit wel de norm gaat worden. Desondanks zijn er genoeg nerds, zoals jij en ik, die het onderwerp interessant vinden. Laten we even een kijkje nemen

Hoeveel pixels heeft de resolutie 8K?

Net als 4K en UHD heb je ook twee ‘varianten’ van 8K-resolutie. Als je meer wilt lezen over het verschil tussen UHD en 4K, dan raden wij je aan eerst dit artikel te lezen. Als je dat al gedaan hebt – of wanneer je al weet wat het verschil is, ben je welkom om verder te lezen.

 • Officiële 8K Resolutie               | 8192*4320 pixels          | 35.389.440 pixels in totaal
 • 8K UHD Resolutie                      | 7680*4320 pixels         | 33.177.600 pixels in totaal
 • Officiële 4K Resolutie               | 4096*2160 pixels         | 8.847.360 pixels in totaal
 • UHD 4K TV Resolutie                 | 3840*2160 pixels         | 8.294.400 pixels in totaal
 • Full HD Resolutie                       | 1920*1080 pixels           | 2.005.056 pixels in totaal 

Wat is dus de resolutie van 8K? 8K UHD heeft een resolutie van 780*4320 pixels. Dit zijn in totaal zo’n 33 miljoen pixels. In vergelijking met een Full HD TV – is dat 16 x meer pixels. Absurd veel dus. Echter is dit dus de UHD-variant en niet de officiële 8K-resolutie. De officiële 8K-resoltutie heeft iets meer pixels, namelijk 8192*4320. Dit komt neer op zo’n 35 miljoen pixels in totaal.

Resoluties tot 8K

Hoe werkt een 8K tv?

Om dit uit te kunnen leggen, zullen we teruggaan naar de basis. 8K heeft een hogere resolutie dan 4K. Full HD televisies hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Toen 4K-televisies werden geïntroduceerd – ging het gepaard met een hogere resolutie. Deze 4K-televisies hebben namelijk twee keer zoveel pixels in de lengte als in de breedte in vergelijking met een Full HD televisie. Namelijk: 3840 bij 2160 pixels. Hiermee is het totaal aantal pixels van een 4K-tv viermaal groter.

Nu dat er 8K-televisies in opmars zijn – wordt hetzelfde trucje eigenlijk herhaal. Het aantal pixels in de lengte en in de breedte wordt wederom verdubbeld. Hierdoor heb je een resolutie van 7680 bij 4320 pixels. Een 8K-tv heeft dus viermaal zoveel pixels als een 4K-tv en zestienmaal zoveel pixels als een Full HD tv. Dus is het ook viermaal of zestienmaal zo scherp? Lees met ons verder..

Resolutie en aantal pixels van een Full HD TV
Resolutie en aantal pixels van een 4K UHD TV
Resolutie en aantal pixels van een 8K UHD TV

Voor je eigen beeldvorming is het misschien een keer fijn om uitvoerig naar jouw eigen televisie te kijken. Als je die hebt natuurlijk. Als je dichtbij een tv staat, dan kun je de pixels zien op een gegeven moment. Als je ooit in de Mediamarkt staat of een andere grote elektronicawinkel – dan moet je eens opletten of je het verschil kunt zien tussen een Full HD tv en een 4K-tv van dichtbij. Als je goed kijkt, dan zie je dat de pixels van een 4K-tv echt een stukje kleiner zijn. Hetzelfde geldt wanneer je kijkt naar een 8K-televisie. Er zijn meer pixels op het scherm, dus over het algemeen zijn de pixels ook een stuk kleiner.

Dus is het logisch dat 8K-resolutie een stuk scherper en gedetailleerder is? Niet exact. Dit verschilt nog steeds heel erg per TV, de specificaties van de TV en hoe het verder is uitgerust. Een 4K-tv of een 8K-tv van verschillende fabrikanten, verschillende softwares en verschillende specificaties kunnen in sommige gevallen net zo scherp eruit zien. In ieder geval: het verschil in detail is een stuk lastiger te zien met het menselijk oog. Het is en blijft nog steeds een kwestie van smaak en oog voor detail. Desondanks kunnen wij uitleggen hoe een 8K-tv precies werkt.

Vergelijking tussen een 4K en 8K TV

Hoe werkt 8K upscaling?

Het beschikbare aanbod aan 8K-content is heel schaars – dus is het logisch om af te vragen wat je momenteel aan een 8K-televisie hebt. Uiteraard zijn er televisiefabrikanten die al ingecalculeerd hebben dat consumenten dit zouden afvragen. Om die reden heeft bijvoorbeeld Samsung op tactische wijze geadverteerd dat hun 8K-televisies een ‘upscaler’ hebben. Dit is een techniek dat ervoor zorgt dat Full HD content of 4K-content als het ware wordt gemanipuleerd – zodat het lijkt op 8K-content. Een 8K-tv heeft natuurlijk de beschikking over zo’n 33 miljoen pixels.

Het zou zonde zijn om dan alleen maar 2 miljoen pixels te gebruiken van de Full HD content, of de 8 miljoen pixels van 4K-content. Samsung is er heilig van overtuigd dat het hebben van een 8K-tv geen overkill is, maar dat het steeds meer aansluit op ons natuurlijke brei. Wij zouden de kleur, schaduwen, contrast, diepte, licht en texturen op een andere manier ervaren wanneer wij een beeld zien met zoveel pixels. Of dit waar is? Dat mag je zelf bepalen. De meeste grote en gerenommeerde elektronicawinkels hebben wel een 8K-tv als showmodel.

Wat voor content is er beschikbaar in 8K?

Hier kunnen we heel kort over zijn. De beschikbare content is heel beperkt. Als je lang genoeg zoekt, kom je erachter dat er bepaalde content toch wordt aangeboden in 8K. Het WK Rugby van 2019 werd bijvoorbeeld live uitgezonden in 8K. Hetzelfde geldt voor de Olympische Spelen van 2020. Of moeten we zeggen van 2021? Gezien het feit dat het verplaatst is vanwege het coronavirus. Desalniettemin is het aanbod momenteel vrij beperkt. We zullen kort samenvatten wat er al beschikbaar is in 8K-resolutie.

Games
Wij worden al warm van het idee. Gamen met een resolutie van 8K met 60fps? Ja, graag. De aangekondigde en geanticipeerde PlayStation 5 van Sony zal de mogelijkheid bieden om games te spelen met een resolutie van 8K. Ook Microsoft heeft aangekondigd dat de Xbox Series X 8K-games kan ondersteunen. Wij kijken er in ieder geval reikhalzend naar uit.

Vimeo
Vimeo is een gratis streamingsdienst, net als YouTube, dan jou de mogelijkheid geeft om video’s te bekijken. In november 2017 hadden zij al 8K-video’s online staan. Momenteel zijn al meer dan 9000 video’s online staan die een 8K-resolutie hebben! Je kunt hun aanbod hier bekijken.

YouTube
Uiteraard kan YouTube niet ontbreken in dit lijstje. In tegenstelling tot Vimeo, waren zij al veel eerder begonnen met het aanbieden van 8K-content. Het is de verwachting dat het beschikbare aanbod van 8K-content in de loop der jaren alleen maar zal toenemen.  Het aanbod kun je hier bekijken.

Wat heb je nodig om 8K-content te zien?

Uiteraard heb je een 8K-televisie nodig of een beeldscherm die deze resolutie ondersteunt. Maar los daarvan heb je een internetverbinding die het aankan om de benodigde bandbreedte van 8K-content te ondersteunen. Met andere woorden: jouw internetverbinding moet minimaal 80Mbit/s zijn – wil je 8k-content kunnen zien zonder hapering. En zelfs 100 Mbit/s wordt aangeraden voor 8K-content. Daarnaast heb je ook een HDMI 2.1 kabel nodig om de resolutie te kunnen transporteren.

HDMI 2.1 is eigenlijk de standaard voor 8K-content en het wordt ook steeds vaker gebruikt voor 4K-content. Het heeft de potentie om een bandbreedte van 46GB per seconde aan te kunnen. Dit is ongeveer driemaal zoveel als HDMI 2.0 kabels die 16GB per seconden aan kunnen. Zelfs 4K-content met een hoge fps heeft moeite om de volledige potentie waar te maken met HDMI 2.0 kabels. Heb jij een nieuwe HDMI 2.1 kabel nodig? Bekijk dan hier ons assortiment.

Dus om 8K-content te zien, heb je het volgende nodig:

 • 8K-tv of 8K-beeldscherm
 • Internetverbinding va
 • 80 tot 100 Mbit/s
 • HDMI 2.1 kabel
   

Wat is de ideale kijkafstand van een 8K tv?

Hier komt het leuke gedeelte. Volgens experts is de ‘ideale’ kijkafstand voor een 8K-tv een stuk dichterbij dan de ideale kijkafstand van een 4K-tv. Dus kun je je afvragen in hoeverre het verstandig is om een 8K-tv aan te schaffen. Omdat het verschil pas goed zichtbaar is vanaf een absurde afstand, hebben wij onze vraagtekens. Hoe dan ook, hieronder vind je een lijst met de ideale kijkafstand voor 8K-televisies.

 • 50 inch         | 127 cm diagonaal          | 90 cm ideale kijkafstand
 • 55 inch         | 140 cm diagonaal         | 100 cm ideale kijkafstand
 • 65 inch         | 165 cm diagonaal         | 120 cm ideale kijkafstand
 • 75 inch         | 189 cm diagonaal         | 140 cm ideale kijkafstand
 • 85 inch         | 216 cm diagonaal         | 160 cm ideale kijkafstand
Een sfeerimpressie van een 8K-TV.

Boji.nl
Logo
Enable registration in settings - general